Mechanisatie

Foto & video 2466 x bekeken

Zo lijn je een trekker uit

Een slecht uitgelijnde trekker kost veel brandstof en rubber. Uitlijnen is voor een paar honderd euro door de dealer te doen. Het gaat als volgt te werk.

Foto

  • Een slecht uitgelijnde trekker kost veel brandstof en rubber. Uitlijnen is voor een paar honderd euro door de dealer te doen. Het gaat als volgt te werk.    Tekst: Frits Huiden, foto’s: Herbert Wiggerman


  • Bij een trekker is alleen de toe- en uitspoor van de voorwielen uit te lijnen en de uitspoor in de bocht te beïnvloeden In plaats van met de meetlat kan dit nauwkeuriger met laser uitlijnapparatuur, zoals het TA20 uitlijnapparaat van Haweka. Het apparaat kost zo’n €2.500. Uitlijnen bij een dealer met dit apparaat kost een boer tussen de €150 en €200 .


  • Voor de meting worden de voorwielen op draaiplaten gereden. Bij het uitlijnen moeten de wielen immers rechtuit staan. De draaiplaten voorkomen dat er tijdens het stilstaand sturen naar het ideale spoor spanningen ontstaan in de band. Dat zou de metingen beïnvloeden.

  • Door de draaiplaten is ook de uitspoor in de bocht makkelijker te meten. Deze is niet goed te stellen, maar wel te beïnvloeden. De bedoeling is dat beide wielen om hetzelfde middelpunt draaien. Daarvoor moet de stuurhoek van het binnenwiel iets scherper zijn. Hiervoor is een gelijk stuurtrapezium nodig. Let daarom op de lengte van beide zijden van de spoorstang en de positie van de stuurcilinder.


  • De meetkoppen worden aan de vooras bevestigd met magneten. De meetkoppen moeten altijd tussen de wielmoeren op de velg worden geplaatst, voor een rechte bevestiging.


  • De achteras is star, niet verstelbaar en dient daarom altijd als referentiepunt. Een schaalverdeling wordt met magneten op de achteras geplaatst. De voorwielen zijn nu net zolang te sturen tot de laser op de voorwielen midden op de schaalverdeling van de achteras valt, oftewel de positie; stuur rechtuit.


  • Met de schaalverdelingen op de vloer voor en achter de trekker is het totaalspoor af te lezen.


  • Met het stuur kan de stuurcilinder nu in de middenstand worden gebracht terwijl de laserpunt midden op de afleesschalen wordt gehouden. De trekker is nu zoveel als mogelijk uitgelijnd. De wielvlucht, dus de mate waarin de bovenkant van het wiel naar binnen of buiten wijkt, is meestal niet te stellen. Met een digitale hoekmeter is deze wel te meten.

Of registreer je om te kunnen reageren.