Mechanisatie

Foto & video 2211 x bekeken 2 reacties

Agrat zet door met koppelgemak

Fabrikanten werken hard aan een volledig automatisch koppelsysteem voor trekker en werktuig. De versie van het Oostenrijkse Agrat is al klaar.

Foto

 • De bedrijven GKN Walterscheid, Pöttinger en Fendt waren twee jaar geleden de eerste die zonder uitstappen de aftakas konden koppelen met het Powerlock-systeem. Pöttinger laat namens de groep weten dat het project wordt gestaakt. Er is te weinig animo voor.  Tekst: Frits Huiden, foto’s: leveranciers

 • Valtra’s partner in ontwikkeling LH Link demonstreerde vorig jaar een prototype op de Agritechnica. De zelfsturende LH Link-fronthef koppelt met behulp van een camera op de trekkerneus en diverse hydrauliekcilinders de hef en aftakas en hydrauliek. Valtra laat weten dat deze LH AutoLink nog in ontwikkeling is en dat het maar de vraag is of het systeem ooit op de markt komt.

 • Lemken en John Deere weten alleen de topstang makkelijk aan te koppelen. John Deere liet met EasyGuide Center Link een veer zien die de topstang ondersteund, zodat deze makkelijker is te koppelen.

 • Lemken heeft met Quick Connect een flexibel bevestigingspunt van de topstang. Zo krijgt de chauffeur meer ruimte bij het aankoppelen van bijvoorbeeld een gedragen veldspuit.

 • Het systeem van Agrat is rijp voor de markt. De basis is het standaard snelkoppeldriepuntsframe met vangdriehoek op de machine. Bovenin de driehoek waar de topstang is gekoppeld, zitten snelkoppelingen voor twee dubbelwerkende hydrauliekventielen. Bij het koppelen van de hef is de hydrauliek van een machine direct met de hendels van de trekker te bedienen.

 • Ook de aftakas van een machine is te koppelen. Hoe dat werkt? Op het machinedeel zit de aftakasstomp gefixeerd in de vangdriehoek. Op de trekker is de stomp via een tussenas gekoppeld met het driepuntsframe. Bij het koppelen komt deze tussenas recht tegenover de stomp op de machine. Een dubbelwerkend cilindertje schuift het koppelstuk van de aftakas over de stomp. Spitslopende spiebanen en de vrijloop van de aftakas zorgen dat de twee aftakasdelen over elkaar kunnen schuiven. Demonstratiefilmpjes laten zien dat een trekker zo binnen enkele seconden aan een machine is te koppelen zonder dat de chauffeur hoeft uit te stappen.

  Bekijk hier de demonstratiefilmpjes

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jorick Hobbelink

  Hoelang gaat de aftakas van die maaier dat meemaken? Kras kras kras... ongeschikt!!!

 • no-profile-image

  Rijk

  ze hebben waarschijnlijk een oude machine gepakt op te proberen. maar die aftakas ziet er inderdaad niet uit ffe smeren!!

Of registreer je om te kunnen reageren.