Mechanisatie

Foto & video 3675 x bekeken 1 reactie

Met Case IH naar Oostenrijk

Importeur Case IH/Steyr-Benelux organiseerde vorige week een klantenreis naar Oostenrijk. Hoogtepunt van de reis was natuurlijk een rondleiding door de fabrieken in St. Valentin.

Foto

 • Importeur Case IH/Steyr-Benelux organiseerde vorige week een klantenreis naar Oostenrijk. 64 boeren en monteurs uit Nederland en België gingen mee. Hoogtepunt van de reis was voor de boeren met Case- en Steyr-trekkers natuurlijk een rondleiding door de Case IH/Steyr-fabriek in St. Valentin.


  Tekst & foto's Martijn Knuivers

 • In de CNH-fabriek worden alle Steyr-modellen, de grotere types van Case IH en de T7500-serie van New Holland gebouwd. De T7500-serie is de evenknie van de Case IH CVX en de Steyr CVT 6100-serie. Jaarlijks verlaten iets meer dan 10.000 trekkers de fabriek, waarvan 6.500 als Case, 3.500 Steyrs en enkele New Hollands.

 • De fabriek werkt met een moderne assemblagelijn. Op één lijn worden zowel kleine boerentrekkers als de grote CVT’s gebouwd, door elkaar.

 • Een modern logistiek systeem zorgt ervoor dat op elk punt in de lijn de juiste onderdelen voor dat specifieke model aanwezig zijn.

 • Op dit punt in de assemblagelijn wordt de trekker voor het eerst gestart. ,,Start de trekker niet direct, dan spuiten we hem blauw”, grapt de gids. De boeren lachen instemmend.

 • Steyr verkoopt ook zogenoemde kommunalvoertuigen voor de weg- en waterbouw en de bosbouw. Het zijn in feite PM-tracs van de Duitse machinebouwer Pfanzelt, maar met een Steyr-uiterlijk. Ze zijn niet te koop als Case IH en New Holland. De trekker heeft als basis een Case-IH/Steyr -onderstel en CVT. Achterop zit een platform voor opbouw van een zoutstrooier, bermmaaier of grijparm. CNH beschouwt de Steyr CVT Trac als alternatief voor de Fendt Xylon.

 • Naast de trekkerfabriek bezocht het gezelschap ook de MAN-vrachtwagenfabriek in het plaatsje Steyr. Steyr is een industriestad van circa 40.000 inwoners aan de rivier de Enns en het riviertje Steyr. Het oude centrum, waar het hotel zich bevindt, doet Anton Pieck-achtig aan.

 • Het Steyr-imperium begon met de MAN-fabriek. In 1864 startte Jozef Werndl in die fabriek met de fabricage van wapens. Vandaar het ‘schietschijflogo. Vanaf 1915 bouwde Steyr ook trekkers, auto’s en vrachtwagens. Later ook fietsen, bromfietsen (Puch) en lagers. In 1920 stopte Steyr met de productie van wapens en in 1945 met auto’s. In 1975 verhuisden de trekkers naar St. Valentin. De vrachtwagens bleven in Steyr. In de jaren negentig werd het concern opgesplitst. De vrachtwagendivisie werd overgenomen door MAN, de lagerdivisie door SKF en de trekkerdivisie in 1996 door Case IH.

 • Naast een fabrieksbezoek hoort natuurlijk ook een uitstapje in de bergen erbij.

 • De importeur heeft een wandeling in de sneeuw georganiseerd. Daarvoor moeten de deelnemers speciale sneeuwschoenen onder hun schoenen binden. Deze schoenen hebben een groot contactoppervlak, zodat je niet zover in de sneeuw wegzakt. Na de wandeling moet er goed gegeten en gedronken worden, want de inspanning maakt hongerig en dorstig.

 • De klantenreis sluit af met een rondrit door Wenen met zijn prachtige paleizen. Het einde van een geslaagde en vooral gezellige trip.

Eén reactie

 • no-profile-image

  c.e.breedvelt

  Wir wollen wissen ob Sie eines Zahnenrad haben um die Geschwindigkeit zu erhöhen für ein Steyr T84

Of registreer je om te kunnen reageren.