Mechanisatie

Foto & video 2631 x bekeken laatste update:21 feb 2014

Trekkertest: John Deere 5100 R

Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Er blijken flinke verschillen te zijn in kracht, verbruik en comfort. Doe hier een indruk op van de John Deere 5100 R.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de John Deere 5100 R. De kleine 5R heeft het uiterlijk en de zeer keurige afwerking gemeen met de grote 6030-serie. De cabine, die ook op de voormalige verreikers van John Deere te vinden is, mag wat groter. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. 
<br><BR>
<br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

  Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de John Deere 5100 R. De kleine 5R heeft het uiterlijk en de zeer keurige afwerking gemeen met de grote 6030-serie. De cabine, die ook op de voormalige verreikers van John Deere te vinden is, mag wat groter. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. <br><BR> <br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

 • De indeling van de bedieningselementen op de zijconsole is klip-en-klaar en kan een multifunctionele armleuning bijna vervangen. Vrijwel alles zit op de goede plek, behalve de knop voor de 4WD. Die staat te prominent op de zijconsole. Een set powershiftknoppen had daar beter gepast. 
&lt;br>

  De indeling van de bedieningselementen op de zijconsole is klip-en-klaar en kan een multifunctionele armleuning bijna vervangen. Vrijwel alles zit op de goede plek, behalve de knop voor de 4WD. Die staat te prominent op de zijconsole. Een set powershiftknoppen had daar beter gepast. <br>

 • Het zicht rondom is een van de meest rijke. Dat komt mede door de hoge zit en de wespentaille in de motorkap. Het dakluik en de voorruit lopen bijna vloeiend in elkaar over. 
&lt;br>

  Het zicht rondom is een van de meest rijke. Dat komt mede door de hoge zit en de wespentaille in de motorkap. Het dakluik en de voorruit lopen bijna vloeiend in elkaar over. <br>

 • Het met de voet verstelbare dashboard en stuur zijn handig, maar komen rechtstreeks van de oude 6000-serie en doen inmiddels gedateerd aan. 
&lt;br>

  Het met de voet verstelbare dashboard en stuur zijn handig, maar komen rechtstreeks van de oude 6000-serie en doen inmiddels gedateerd aan. <br>

 • De trekker is veruit de stilste in de test met slechts 71 dB(A).
&lt;br>

  De trekker is veruit de stilste in de test met slechts 71 dB(A). <br>

 • De bergruimte is in orde en net als Fendt schenkt ook Deere de bestuurder een aktekoffer. Daarbij is de vloer rondom de stoel door twee keerwandjes te plaatsen op handige wijze omgetoverd tot bergruimte, zodat spullen niet door de cabine rollen. 
&lt;br>
&lt;br>

  De bergruimte is in orde en net als Fendt schenkt ook Deere de bestuurder een aktekoffer. Daarbij is de vloer rondom de stoel door twee keerwandjes te plaatsen op handige wijze omgetoverd tot bergruimte, zodat spullen niet door de cabine rollen. <br> <br>

 • De 4,5 liter viercilindermotor presteert gemiddeld. De Deere is uitgerust met commonrail, twee kleppen per cilinder en een omkeerbare (!) ventilator. Nominaal levert de motor 61 kW (83 pk) aan de aftakas. Het specifiek verbruik ligt met 296 g/kWh 2 % hoger dan gemiddeld. Pieken doet de Deere voor de remwagen. Op maximaal vermogen is hij met 61 kW (83 pk) samen met MF de sterkste, maar verbruikt in tegenstelling tot deze rode rivaal slechts 311 g/kWh.
&lt;br>
&lt;br>

  De 4,5 liter viercilindermotor presteert gemiddeld. De Deere is uitgerust met commonrail, twee kleppen per cilinder en een omkeerbare (!) ventilator. Nominaal levert de motor 61 kW (83 pk) aan de aftakas. Het specifiek verbruik ligt met 296 g/kWh 2 % hoger dan gemiddeld. Pieken doet de Deere voor de remwagen. Op maximaal vermogen is hij met 61 kW (83 pk) samen met MF de sterkste, maar verbruikt in tegenstelling tot deze rode rivaal slechts 311 g/kWh. <br> <br>

 • Er zijn 16 versnellingen voor- en achteruit verdeeld over vier groepen en maar liefst vier powershifttrappen. De knoppen hiervoor in de pook lijken te veel op die van de rijkoppeling. Het grootste nadeel van de pook is de harkerige, mechanische schakelwijze. 
&lt;br>
&lt;br>

  Er zijn 16 versnellingen voor- en achteruit verdeeld over vier groepen en maar liefst vier powershifttrappen. De knoppen hiervoor in de pook lijken te veel op die van de rijkoppeling. Het grootste nadeel van de pook is de harkerige, mechanische schakelwijze. <br> <br>

 • De hefkracht is met 3,5 ton (1 ton onder het gemiddelde) laag. Net als Deutz Fahr tilt hij onderin slechts 2,7 ton. De bediening van de hef is juist uitstekend door de muisvormige bult met diepteregeling en snelhefknop, maar ook door fijnafstellingen als hefhoogtebegrenzer en daalsnelheid. De knoppen op het spatbord laten de hef te snel en telkens een stukje zakken. De topstanghouder is oké, maar een van de stabilisatoren heeft spindelverstelling.
&lt;br>
&lt;br>

  De hefkracht is met 3,5 ton (1 ton onder het gemiddelde) laag. Net als Deutz Fahr tilt hij onderin slechts 2,7 ton. De bediening van de hef is juist uitstekend door de muisvormige bult met diepteregeling en snelhefknop, maar ook door fijnafstellingen als hefhoogtebegrenzer en daalsnelheid. De knoppen op het spatbord laten de hef te snel en telkens een stukje zakken. De topstanghouder is oké, maar een van de stabilisatoren heeft spindelverstelling. <br> <br>

 • Met 9,35 m heeft de Deere de scherpste draaicirkel, mede dankzij de kortste wielbasis. Daardoor is de trekker, zeker met de voorlader, onrustig op de weg. 
&lt;br>

  Met 9,35 m heeft de Deere de scherpste draaicirkel, mede dankzij de kortste wielbasis. Daardoor is de trekker, zeker met de voorlader, onrustig op de weg. <br>

 • De functies van de voorlader zijn goed te mengen en te doseren. Vondst is dat de powershiftknoppen ook op de joystick van de voorlader zitten. De stick belemmert instappen van rechts. 
&lt;br>

  De functies van de voorlader zijn goed te mengen en te doseren. Vondst is dat de powershiftknoppen ook op de joystick van de voorlader zitten. De stick belemmert instappen van rechts. <br>

 • Het brede glazen dakluik geeft voldoende zicht naar boven.&lt;BR>
&lt;br>&lt;L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker&lt;/L>

  Het brede glazen dakluik geeft voldoende zicht naar boven.<BR> <br><L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker</L>

Of registreer je om te kunnen reageren.