Mechanisatie

Foto & video 3974 x bekeken laatste update:21 feb 2014

Trekkertest: Case IH CS 105 Pro

Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Er blijken flinke verschillen te zijn in kracht, verbruik en comfort. Doe hier een indruk op van de Case IH CS 105 Pro.

Foto

 • Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Case IH CS 105 Pro. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De CS is een klassieker en wordt sinds 1995 gebouwd bij Steyr. De huidige CS 105 Pro laat zich bedienen met één druk op de knop. 
<br><BR>
<br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

  Boerderij testte zeven trekkers met voorlader rond de 74 kW (100 pk). Doe hier een indruk op van de Case IH CS 105 Pro. Lees de details in <i>Boerderij </i> van 12 januari 2010. De CS is een klassieker en wordt sinds 1995 gebouwd bij Steyr. De huidige CS 105 Pro laat zich bedienen met één druk op de knop. <br><BR> <br><i>Tekst: Frits Huiden, foto's: Ralf Heil</i>

 • De cabine doet donker en klein aan. Alle knoppen zijn zwart en lijken in het interieur geklikt. Er klinkt een duidelijke jank uit de transmissie en ook de hydrauliek is goed hoorbaar. Al met al is het niet erg stil met 81 dB(A) onder last (gemiddeld 77 dB(A).

  De cabine doet donker en klein aan. Alle knoppen zijn zwart en lijken in het interieur geklikt. Er klinkt een duidelijke jank uit de transmissie en ook de hydrauliek is goed hoorbaar. Al met al is het niet erg stil met 81 dB(A) onder last (gemiddeld 77 dB(A).

 • De zijconsole is overzichtelijk en vooral de hef laat zich goed bedienen.
&lt;br>
&lt;br>
&lt;br>

  De zijconsole is overzichtelijk en vooral de hef laat zich goed bedienen. <br> <br> <br>

 • De multifunctionele versnellingspook heeft knoppen voor hef, één hydrauliekventiel, powershift, scrollknop en koppelingsknop. Eén knop is zelfs loos en wordt alleen gebruikt in de grote CVX-serie. De ZF-bak (16V/8A) heeft twee groepen, vier versnellingen en slechts twee powershifttrappen. Met meer trappen zou de trekker hoge ogen hebben gegooid in de test. De powershifttrappen achteruit werken niet.
&lt;br>
&lt;br>

  De multifunctionele versnellingspook heeft knoppen voor hef, één hydrauliekventiel, powershift, scrollknop en koppelingsknop. Eén knop is zelfs loos en wordt alleen gebruikt in de grote CVX-serie. De ZF-bak (16V/8A) heeft twee groepen, vier versnellingen en slechts twee powershifttrappen. Met meer trappen zou de trekker hoge ogen hebben gegooid in de test. De powershifttrappen achteruit werken niet. <br> <br>

 • Een goedkoop, plastic dakraampje geeft wazig zicht naar boven. Hij opent zwaar en is kwetsbaar voor krassende takken. 
&lt;br>
&lt;br>

  Een goedkoop, plastic dakraampje geeft wazig zicht naar boven. Hij opent zwaar en is kwetsbaar voor krassende takken. <br> <br>

 • De bediening van de werklampen is in een duidelijk schema weergegeven. Handig: een pieptoon klinkt bij het laten branden van de lampen. 
&lt;br>
&lt;br>
&lt;br>

  De bediening van de werklampen is in een duidelijk schema weergegeven. Handig: een pieptoon klinkt bij het laten branden van de lampen. <br> <br> <br>

 • De 4,4 liter Sisu-motor is dorstig. Het maximaal aftakasvermogen is met 61,7 kW (84 pk) 7 kW (9 pk) lager dan het groepsgemiddelde. Toch gebruikt de trekker met 286 g/kWh het meest. Beter gaat het bij de belangrijke zespuntsmeting waar de Sisu met 303 g/kWh gemiddeld scoort. Bij trekkracht op maximaal vermogen slurpt de Case IH met 336 g/kWh na de New Holland de meeste diesel.
&lt;br>
&lt;br>

  De 4,4 liter Sisu-motor is dorstig. Het maximaal aftakasvermogen is met 61,7 kW (84 pk) 7 kW (9 pk) lager dan het groepsgemiddelde. Toch gebruikt de trekker met 286 g/kWh het meest. Beter gaat het bij de belangrijke zespuntsmeting waar de Sisu met 303 g/kWh gemiddeld scoort. Bij trekkracht op maximaal vermogen slurpt de Case IH met 336 g/kWh na de New Holland de meeste diesel. <br> <br>

 • Via de knoppen op de spatborden heffen de trekstangen eerst langzaam en dan snel. 4,3 ton hefvermogen is gemiddeld, maar het hefbereik is met 740 mm het grootst. De stabilisatoren hebben spindels. Een pen-gatverbinding werkt beter tegen vuil. Er is geen verstelgat in de trekstang. 
&lt;br>
&lt;br>

  Via de knoppen op de spatborden heffen de trekstangen eerst langzaam en dan snel. 4,3 ton hefvermogen is gemiddeld, maar het hefbereik is met 740 mm het grootst. De stabilisatoren hebben spindels. Een pen-gatverbinding werkt beter tegen vuil. Er is geen verstelgat in de trekstang. <br> <br>

 • Met 90 l/min heeft de Case IH 105 Pro de hoogste hydrauliekopbrengst, een uitkomst bij voorladerwerk. De oliecompartimenten voor transmissie en hydrauliek zijn gescheiden. 29 liter is te onttrekken uit de achterbrug. 
&lt;br>
&lt;br>

  Met 90 l/min heeft de Case IH 105 Pro de hoogste hydrauliekopbrengst, een uitkomst bij voorladerwerk. De oliecompartimenten voor transmissie en hydrauliek zijn gescheiden. 29 liter is te onttrekken uit de achterbrug. <br> <br>

 • De tijd en doorstroom van het ene elektrisch bediende hydrauliekventiel is te programmeren via een klein display in het dashboard
&lt;br>

  De tijd en doorstroom van het ene elektrisch bediende hydrauliekventiel is te programmeren via een klein display in het dashboard <br>

 • Er zijn vier aftakassnelheden: 430/ 540/540E/1.000 tpm. De 430 tpm-stand is makkelijk bij zomerstalvoedering met frontmaaier en opraapwagen. De toerentallen zijn met twee hendels eenvoudig te schakelen via een softstart. De CS is samen met Fendt de enige waarbij de autofunctie in te stellen is op de hefhoogte.

  Er zijn vier aftakassnelheden: 430/ 540/540E/1.000 tpm. De 430 tpm-stand is makkelijk bij zomerstalvoedering met frontmaaier en opraapwagen. De toerentallen zijn met twee hendels eenvoudig te schakelen via een softstart. De CS is samen met Fendt de enige waarbij de autofunctie in te stellen is op de hefhoogte.

 • De Case IH ligt lekker op de weg door de langste wielbasis (2.480 mm) op de Valtra na. Desondanks blijft de draaicirkel klein met 10,57 m. Sturen is aangenaam en direct, net als remmen. &lt;BR>
&lt;br>&lt;L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker&lt;/L>

  De Case IH ligt lekker op de weg door de langste wielbasis (2.480 mm) op de Valtra na. Desondanks blijft de draaicirkel klein met 10,57 m. Sturen is aangenaam en direct, net als remmen. <BR> <br><L CODE="C08">Bekijk hier de video van deze trekker</L>

Of registreer je om te kunnen reageren.