Mechanisatie

Foto & video 1004 x bekeken 2 reacties

Technodagen Gewasbescherming

DLV Plant en PPO-Vredepeel organiseerden woensdag 1 juli in Vredepeel (L.) de Technodagen Gewasbescherming. Alle spuitfabrikanten waren present.

Foto

 • DLV Plant en PPO-Vredepeel organiseerden woensdag 1 juli in Vredepeel (L.) de Technodagen Gewasbescherming. Alle spuitfabrikanten waren present.  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Martijn Knuivers.

 • De grootste attractie is de aangelegde hobbelbaan. Dit was een deel van de gecertificeerde Iso-hobbelbaan van het oude Imag uit Wageningen. Alleen het gedeelte met korte hobbels wordt gebruikt. Volgens de fabrikanten benadert de hobbelbaan goed de dagelijkse praktijk.

 • Circa 600 bezoekers bekijken de verrichtingen van de spuiten op de hobbelbaan.

 • Geen van de spuiten heeft moeite met de kleine hobbels. Geen enkele spuitboom raakt de grond. Alle merken houden de bomen goed in balans.

 • Anders gesteld is het met de spoorvolging bij de getrokken spuiten. Geen van de spuiten is perfect spoorvolgend. De getrokken spuiten moeten een scherpe bocht naar links draaien, vergelijkbaar met het indraaien van een werkgang vanuit de kopakker. De bocht is krapper dan de spoorvolgingssystemen fysiek kunnen compenseren, waardoor de spuiten binnendoor gaan lopen.

 • Gemeten wordt de maximale afwijking tussen het midden van het spuitwiel ten opzichte van het midden van het achterwiel van de trekker. De afwijkingen tussen spuitwiel en trekkerachterwiel variëren van 45 tot 65 centimeter.

 • Na elke spuit harken medewerkers van PPO-Vredepeel de grond rul. Daarna wordt de afwijking van de volgende spuit gemeten.

 • Het is een zomerse dag. ’s Middags wijst de thermometer 28 graden aan. Net als in de horeca geldt ook op het demoterrein een rookverbod, in verband met brandgevaar.

 • Naast het demoterrein staan de stands van de spuitenfabrikanten. Daar kunnen bezoekers elkaar bijpraten over nieuwe gps-technieken.

 • Mechanisatiebedrijf Coenders uit Lottum (L.) toont de Coenders J-Trac. De J-Trac is een zelfrijdende spuit op basis van een John Deere-trekker. De cabine is naar voren verplaatst, waardoor op de achterzijde ruimte ontstaat voor een Hardi-opbouwspuit.
  Voordeel van dit concept ten opzichte van conventionele zelfrijders is de compactheid van de machine, waardoor scherp draaien mogelijk is. De machine op de beurs is gebaseerd op een John Deere 6410, nieuwe machines zijn echter gebaseerd op een John Deere 6230 Premium met cvt. De combi kost circa €140.000 en wordt op bestelling gebouwd.

 • Jacob van den Borne uit Reusel (N.-Br.) representeert Dammann (klik hier voor een uitgebreide impressie van de machine op de foto). Inruil van tweedehands spuiten is bij hem niet mogelijk, de service wordt door de fabriek geregeld. Eigenlijk is Kruse uit Ootmarsum (Ov.) Dammann-importeur voor Nederland, maar de importeur is niet meer actief met het merk bezig. Kruse verzorgt op dit moment alleen nog maar de onderdelenvoorziening van in het verleden verkochte Dammann-spuiten.

 • Een demo onkruidbestrijding op verhardingen. Deze Segway met spuitdoppen oogt futuristisch.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Op de foto wordt de afstand tussen spuitwiel en trekker VOORWIEL gemeten. Als je zo meet is het niet raar dat de afwijking zo groot waren

 • no-profile-image

  pieter

  Hmm zoals die mannen op de foto meten dan gaat t inderdaad niet lukken om de machines spoorvolgend te krijgen. Dit is toch een behoorlijke misser van de organisatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.