Mechanisatie

Foto & video 1650 x bekeken 1 reactie

Met 800 pk de heg snoeien

In het Belgische Sijsele/Brugge werd onlangs een standaard New Holland FR9090 met speciale bek gedemonstreerd. De machine kan wilgenhout hakselen.

Foto

 • Met de stijgende prijs voor fossiele brandstoffen kan de teelt van wilgenhout voor de verbranding van houtchips interessant zijn. Diverse fabrikanten spelen hierop in. Ook New Holland heeft een oogstmachine ontwikkeld.  Foto's: Lud Uitdewilligen Tekst: Matthijs Verhagen / Lud Uitdewilligen

 • New Holland heeft een standaard FR9090-maishakselaar met 824pk Iveco-motor voorzien van een nieuwe bek. Hiermee kan de machine ook ingezet worden voor het hakselen van wilgen.

 • In principe kan dit voorzetstuk gebruikt worden aan de meest New Holland hakselaars, het is wel een vereiste dat de hakselaar uitgevoerd is met dubbele hydrostatische aandrijving. De hakselaar is af fabriek namelijk naar keuze leverbaar met enkele of dubbele hydrostatische aandrijving.

 • Twee zaagbladen zagen de jonge bomen af. Vervolgens trekken de verticale centreerrollen en horizontale voedingsrollen de bomen de hakselaar in.

 • De verstelbare stang voorop de machine zet de bomen al rijdend onder spanning. Hierdoor hangen de bomen voorover wanneer ze afgezaagd worden en worden vervolgens de machine ingetrokken.

 • Tijdens de oogst bevatten de wilgen/populieren ongeveer 50 procent vocht. Per jaar groeit er ongeveer 10 ton droge stof bij per hectare. Na drie jaar oogst men van één hectare minimaal 30 ton droge stof (60 ton vers product) tot maximaal ongeveer 45 ton per hectare.

 • Stekken van populieren en wilgen worden gepoot met een preiplanter (15.000/18.000 stekken per hectare). Twee rijen worden op 75 centimeter afstand van elkaar geplant, waarna 150 centimeter wordt uitgespaard voor de oogstmachine. In de rij worden de stekken meestal op 50cm van elkaar geplant. De stekken groeien in twee tot vier jaar uit tot bomen met een lengte tot tien meter hoog.

 • Diepe insporing vond plaats tijdens de demonstratiemiddag. De oogst kan normaal op bevroren grond plaats vinden. Na de oogst groeien de korte stronken opnieuw en in meervoud uit tot nieuwe oogstbare bomen. Eens in de 25 jaar moeten de stronken uitgefreesd worden. Een enigszins kostbare maar eenmalige operatie.

 • De grove chips worden via een pijp in een naast rijdende kipper geblazen. Alvorens de chips kunnen worden verbrand worden ze buiten gedroogd. Om genoeg lucht door het product te kunnen laten circuleren, moeten de chips niet te fijn worden gehakseld. Bomen tot een maximale diameter van ongeveer 15 centimeter kunnen worden geoogst.

 • In een speciale kachel worden de houtchips uiteindelijk omgezet in warmte.

Eén reactie

 • no-profile-image

  handige

  waar wordt die voorzetstuk gemaakt,
  is dit een standaard productiemachine?

Of registreer je om te kunnen reageren.