Mechanisatie

Foto & video 2377 x bekeken

Hovertrack met aanhanger in de mais

Loonbedrijf Kappelhoff in het Duitse Ahaus is de eerste gebruiker van een nieuwe 8x8-Hovertrack met maisopbouw. Het Nederlandse bedrijf Veldhuizen Wagenbouw heeft de machine gebouwd.

Foto

  • Loonbedrijf Kappelhoff in het Duitse Ahaus is de eerste gebruiker van een nieuwe 8x8-Hovertrack met maisopbouw. Het Nederlandse bedrijf Veldhuizen Wagenbouw bouwt de voertuigen.


    Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Veldhuizen Wagenbouw & Michel Velderman

  • De loonwerker zet de Hovertrack in tijdens de maisoogst. Normaal gesproken zet hij de machine in zonder aanhanger omdat de combinatie anders te zwaar is volgens de Duitse wetgeving. De Hovertrack heeft een goedkeuring voor 42 ton totaalgewicht. Met de silageopbouw komt dit neer op 25 ton nettolaadvermogen.

  • Op de loonwerkvelddagen was de Hovertrack al in actie te zien met aanhanger. Toen was het echter nog niet mogelijk om de voor- en achterwagen gelijktijdig te lossen.

  • Nu heeft Veldhuizen de standaarddissel van de getrokken silagewagen vervangen door een eigen constructie. Met behulp van een cilinder kan de dissel nu zijdelings worden verschoven. Uit veiligheidsoverwegingen moet de dissel op de openbare weg mechanisch worden vergrendeld.

  • Dankzij de zwenkdissel kunnen de voor- en achterwagen gelijktijdig lossen op de kuil. Dat bespaart tijd. De beide silagebakken worden volledig hydraulisch aangedreven.

  • De Schuitemaker SIWA 180 silagewagen is uitgerust met dezelfde 24R20.5-banden als op de achterassen van de Hovertrack.

  • Deze Hovertrack heeft als basis een Iveco Trakker 8x8-vrachtwagenonderstel met een 440 pk-motor. Net als een vrachtwagen heeft de Hovertrack een topsnelheid van 80 kilometer per uur.

  • De Hovertrack heeft naast de kogeltrekhaak ook een standaard-vangmuilkoppeling waarmee bijvoorbeeld een dieplader kan worden getrokken. De silageopbouw is met Twistlocks bevestigd op een wisselchassis, zodat deze relatief eenvoudig vervangen kan worden door een 23 kuubs-tank. Dit maakt de Hovertrack multifunctioneel inzetbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.