Mechanisatie

Foto & video 2584 x bekeken 5 reacties

Bodemdruk van 3 drijfmesttanks

Hoe hoog is nu de bodemdruk van verschillende bouwlandinjecteurs? Boerderij bepaalde van drie systemen de bodemdruk.

Foto

 • Boerderij woog de systemen van Loonbedrijf Vragender in de Achterhoek. Het loonbedrijf beschikt over een nieuwe Vervaet-driewieler van 14 kuub, een tweeassige Slootsmid-drijfmesttank met bouwlandinjecteur van 17 kuub en een drieassige Schuitemaker-drijfmesttank van 24 kuub.
  Foto's: Henk Riswick en Tekst: Martijn Knuivers.

 • Een driewielige Trike, zoals de Vervaet, spaart de bodem maar is per kuub mest duurder.

 • Een twee- of drieassige drijfmesttank heeft meer capaciteit, is goedkoper, maar geeft meer spoorvorming.

 • Boerderij bepaalde samen met Gijsbert van Iterson en Eric Bosman (rechts) van Michelin Nederland de wiellast en het bandencontactoppervlak van de drie combinaties.

 • De machines zijn leeg en vol gewogen op een harde ondergrond. Van Iterson kijkt of de banden vrij staan van de grond. Bosman noteert het gewicht.

 • De bandafdruk is met volle tank op het perceel bepaald. Alle combi’s beschikken over een bandendrukwisselsysteem en worden in het veld op lage spanning gezet.

 • Voor de vaststelling van het contactoppervlak is rondom elke band meel gestrooid, waarna de rooier doorreed. De voetprint van de band blijft dan goed zichtbaar achter.

 • Vervolgens wordt met een meetlint het contactoppervlak van de band bepaald.

 • De drieassige drijfmesttank blijkt het zwaarst van de drie. De combi weegt vol bijna 48 ton.

 • Op een band rust bijna 5,5 ton. Dit geeft bodemverdichting.

 • De Vervaet geeft de minste insporing en is het zachtst voor de bodem. Meer resultaten in Boerderij nr. 33 van 13 mei 2008.

 • Het is droog. Het stuift al flink.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk Sprokkereef

  Hallo, Wij hebben een paar percelen met rivierklei, gevoelige grond. Het bemestingsysteem maakt niet zo veel uit. Het tijdstip wel. Wat ook uitmaakt is hoe het geheel wordt aangedreven. Wat ik zie is dat de traktie het meeste vernielt aan de grond. Het totaalgewicht is belangerijk, maar wat belangerijker is, is dat het gewicht vooruitgeplaatst moet worden. injecteren is geen statisch plaatje. De tractie van de machine op de grond dient goed in orde te zijn. Als dit niet in orde is ben je 3 tot 4 weken achter met gras op de bereden plaatsen en krijg je veel onkruid en verkeerde grassoorten op de bereden plaatsen. Bij ons hebben we 3 a 4 jaar geleden ook zo'n proef gedaan. De discussie ging toen of om een driewieler of om een getrokken tandem spreidasser van 23 kuub.

  Groet,

  H. Sprokkereef
  06 51669066

 • no-profile-image

  johan

  Tractie maakt ook nog de bodembelasting bij de driewieler hoger dan statisch gemeten (bij de anderen zijn de tractiewielen niet die met nu al de hoogste belasting, bij de driewieler wel)
  Een andere (oude) stelregel is: op een diepte ter breedte van de band, is de druk gehalveerd. Dus brede banden kunnen diepere verdichtingen (dieper dan de vorst het weer opheft) veroorzaken dan smalle. De kop (in het weekblad) dat de trike de bodem het minst belast, is onbegrijpelijk: de hoogste gemeten waarden waarin nog niet alles is meegenomen en ook nog het "onzichtbare" risico op diepe verdichtingen.

 • no-profile-image

  johndeere6910forever

  ik vind et geen goeden test want de tanken verschillen heel erg het was meschien beter als er 3 van de zelfde kuups tanken waren

 • no-profile-image

  Reinhard

  In de test zijn 3 totaal verschilend machines gebruikt .
  De 3 assige schuitemaker is hoofdzakelijk bedoeld voor transport op de weg , bij komstigheid is dat deze ook kan worden ingezet op het land om de vracht in de" grond " te stoppen .
  De 2 assige tank is meer bedoeld om kort afstand ritten te doen met het bemesten tegelijk .
  De 3 wieler is puur bedoeld om de mest zonder noemenswaardig transport direct te bemesten, dus in deze test de "beste"uitkomst.
  Graag zou ik zien wat de uitkomst is van een test met 3 gelijkwaardige machines, met name de driewieler 14 M3 , een getrokken tank 14 M3 op 1050x32 banden, en een getrokken tank 14 M3 op 4 x 650 x38 banden .
  Dit lijkt me in een test meer aannemelijker , I.P.V appels met peren vergelijken

 • no-profile-image

  gert oudijk

  Ik heb vraag tekens bij de gevonden banden printen, de banden print zou omgerekend het gewicht / door de banden spanning inclusief de karkas stijfheid moeten zijn of benaderen. U heeft echter een aanzienlijk grotere print gevonden, waardoor de bodem druk volgens u sterk daalde

  verder heeft u bij de bepaleing van de bodemdruk van de lege combis de print van de beladen proef gebruikt, heel vreemd dat die het zelfde zou zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.