Mechanisatie

Foto & video 1809 x bekeken 1 reactie

Houd de voermengwagen fit

De voermengwagen maakt veel uren op een melkveebedrijf. Tijdig onderhoud of revisie is dan ook belangrijk. De belangrijkste punten hier in beeld.

Foto

 • De aftakas vraagt doorgaans de meeste aandacht. Smeer deze elke 8 à 10 uur door of een keer per week. Vaker is niet nodig. Bovendien ontstaat dan risico van beschadiging van de lagers en kruisstukken.

  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Henk Riswick, Michel Zoeter

 • Check bij een verticaal mengende wagen het olieniveau van de planetaire aandrijving onder de vijzel. Elke 1.000 uur moet de olie ververst worden. Loop bij een horizontale menger de kettingaandrijvingen na.

 • Botte messen laten het voer meer bewegen in de bak dan normaal. Dat vraagt vermogen van de trekker. Slijp de messen in de kartel aan de onderkant. Haal ze er zonodig af om nauwkeuriger te werken.

 • Controleer of er speling op de vijzel zit. Het kan zijn dat de konische lager of de glijlager onderin beschadigd is. Smeer de glijlager elke 8 tot 10 uur door. Tien slagen met de vetspuit is voldoende.

 • Na veel gebruik of bij met zand vervuild voer kan de vijzelspoed (nieuw 15 tot 20 millimeter dik) dunner worden dan 1 centimeter. De bevestigingsbouten van de messen kunnen dan ook los raken. Trek ze stevig aan.

 • Wielmoeren lopen, zoals bij vele aanhangwagens, na verloop van tijd los. Trek ze regelmatig aan. Gebruik geen hefboom op de kruissleutel en ga er niet op staan. U kunt de moerdraad dan beschadigen.

 • Smeer de lagers van de losketting en loop de spanning na. Een goedgestelde ketting mag 3 tot 4 centimeter oprekken van de glijbodem. Voorkom dat gebogen kappen de puntlassen van de ketting beschadigen.

 • Als met de afvoerband door het geloste zwad wordt gereden, is de kans op vuil onder de band groot. Reinig die en span de band. Hij mag 1 procent per strekkende meter oprekken. Controleer dit met een krijtstreepje.

 • Een mengvijzel slijt twee keer sneller dan de kuipbodem. Oplassen is soms duurder dan een nieuwe vijzel (€2.500). Pas op bij het lassen aan de vijzelkolom. De glijlager kan beschadigd raken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  eric

  heb zelf een agm voermengwagen.
  Wil er graag een nieuwe wokkel oplassen.Heeft U adres voor mij wie zulke wokkels maakt?

Of registreer je om te kunnen reageren.