Mechanisatie

Foto & video 519 x bekeken

Nieuwe John Deere's

John Deere introduceert T-serie combines

Foto

 • Machinefabrikant John Deere toonde 2 weken geleden in het Hongaarse Pàpa een nieuwe serie maaidorsers, de T-serie. Deze combines hebben een nieuw ontwikkelde roterende afscheider. Ook zijn de John Deere hakselaars vernieuwd.


  De T staat voor Tangential Tine Separator. De overige type-aanduidingen zijn voor seizoen 2008 gewijzigd. De W-serie vervangt de 9000 WTS, de C670i vervangt de 9780i CTS en de S690i vervangt de 9880i STS. De modellenreeks maaidorsers van John Deere bestaat voortaan uit de CWS 1450, de CWS 1550, W540, de W550, de W640, de W660, de T550, de T560, de T660, de T670, de C670 en de S690.


  Foto's en tekst: Martijn Knuivers

 • Aan de machine is aan de buitenkant niet te zien of het een W, een C, of een T is. Alleen het typenummer geeft dit weer.

 • Volgens John Deere is de T-serie vooral geschikt voor loonwerkers en grote graantelers in Noordwest-Europa, waaronder Nederland.

 • De fabrikant claimt dat de machine onder vochtige omstandigheden en bij grote hoeveelheden stro tot wel 15 procent meer capaciteit heeft. De prijs van de T is nog niet bekend, maar zal zeker enkele procenten hoger zijn dan van de huidige modellen.

 • De gerstkorrels komen zonder veel verontreinigingen in de vrachtwagens terecht.

 • De maaidorser kan desgewenst uitgerust worden met het rechtrijsysteem AutoTrac, het registratieprogramma HarvestDoc en HarvestSmart. Instellen gaat via de touchscreen Greenstar-terminal in de cabine. Bij transport op de weg kan het beeldscherm weggeklapt worden voor een beter zicht.

 • HarvestDoc houdt zaken als opbrengst en vochtgehalte bij. Deze zijn af te lezen op het beeldscherm. Optioneel is een printertje bovenin de cabine dat een papieren gegevensbon uitdraait.

 • HarvestSmart is de elektronische aansturing van de machine. Er is keuze uit de maximale snelheid of minimale verliezen. Dankzij de elektronica kan altijd de volle capaciteit van de machine worden benut.

 • Via druktoetsen op de multihendel kan het maaibord liften en zakken.

 • Belarus-trekkers zijn er in Hongarije nog in overvloed. Door een hittegolf was het er extreem droog en heet. Tijdens de droogte is het verplicht dat tijdens het maaidorsen er een trekker met bluswater in de buurt is, om brand te voorkomen. Ook bij de demo van John Deere in Hongarije was een blustrekker paraat. Een goedkope Belarus kan dat net zo goed als een dure John Deere. Onder elke maaidorser hangt een ketting tot aan de grond, als bliksemgeleider.

 • John Deere vervangt de 7000-serie hakselaars door de 7050-serie. Qua basis is de nieuwe serie gelijk aan de oude serie. Nieuw is dat de Tier-II motor is vervangen door een Tier-III motor. Ook is er veel aandacht besteed aan diverse, hoogwaardige slijtdelen.

 • De nieuwe hakselaars zijn voorzien van AutoLoc. Een sensor bij de blaaspijp meet het drogestofgehalte van het product. Wordt de silage natter of droger dan de ingestelde waarde, dan past de hakselaar automatisch de snijlengte van het te hakselen gewas aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.