Mechanisatie

Foto & video 1414 x bekeken

Nieuwe Claas Liner harken

De Duitse machinefabrikant Claas toonde op een graanstoppel in het Hongaarse Bük-Fürdö de nieuwe Liner-harkenserie.

Foto

  • De Liner-harkenlijn met middenafleg is vernieuwd. De modellen 680, 780 en 880 Profil uit de oude Liner-harkenserie worden vervangen door de nieuwe Liner 2600, 2700 en 2800. De 2600 heeft 11 armen per rotor, de 2700 en 2800 hebben 12 armen per rotor en vier wielen per rotor.

  • Een nieuw model is de Liner 2900 met een werkbreedte van 9 meter en vier pendelend opgehangen zwenkwielen. De hark heeft 14 armen per rotor en een iets zwaarder uitgevoerde stuurkop. De twee rotors zijn 3,80 meter in doorsnee. Optioneel voor alle modellen zijn 6 wielen per rotor.

  • Mooi geconstrueerd is het opklapmechanisme van de 2800 en de 2900. Na opklappen van de rotors zakken de opklaparmen circa 1,5 meter omlaag, zodat de machine in transport onder de 4 meter blijft (en dat met rotors van 3,80 meter).

  • De rotorarmen zijn niet langer met splitpennen aan de stuurkop bevestigd, maar met beugels. Het gat voor de splitpen is een zwak punt in de rotorarm. Raakte de rotorarm een paaltje, dan brak deze arm altijd doormidden ten hoogte van het splitpengat. Vervangen van de arm was dan lastig. De arm is nu voorzien van een speciaal vooraf bepaald breekpunt, waardoor de rotorarm bij afbreken eenvoudig vervangen kan worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.