Mechanisatie

Foto & video 929 x bekeken

Nieuwe Rau-spuit met aluminium boom

Rau heeft nu ook in Nederland de HSA aluminium spuitboom in zijn programma opgenomen. Ze zijn lichter in gewicht, roesten niet en zijn voldoende sterk en stijf te construeren en kosten evenveel.

Foto

 • De aluminium spuitboom is met name in Frankrijk al een aantal jaren leverbaar. Daar zijn de aluminium spuitbomen al langere tijd populair. Nadeel is dat aluminium minder sterk is dan staal. Het is ook een dure metaalsoort. Aluminium is te lassen, maar dat is specialistenwerk. De HSA-boom van Rau wordt echter niet gelast maar gelijmd. Een techniek die in de vliegtuigindustrie al langere tijd op grote schaal wordt toegepast. De machine die Boerderij aan het werk zag, is uitgevoerd met een knikdissel, maar fuseebesturing is leverbaar.


  Foto's: Henk Riswick, Tekst: Martin Smits

 • De aluminium spuitboom heeft een moderne uitstraling, maar de constructie is nog specialer. Vooral de stabiliteit van de boom is een winstpunt. Rau levert de HSA-boom tot 33 meter werkbreedte. Een stalen boom van 33 meter klapt in drie delen in, de aluminium boom in twee delen. De draaipunten zijn wel van staal, daarvoor is aluminium niet sterk genoeg. De eerste HSA-spuitbomen draaien in Nederland aan een Phoenix getrokken spuitmachine.

 • De knikdissel is degelijk en heeft aan beide zijden een cilinder. De pompen in de dissel zitten zeer beschermd, maar zijn moeilijk bereikbaar.

 • De schoren zijn in houders op de holle profielen geklemd en gelijmd. Klemmen maakt de montage eenvoudiger, maar de lijm (zwarte kit) geeft al voldoende sterkte.

 • De 33 meterboom klapt in twee delen in. Dat bespaart kosten omdat er een scharnierpunt vervalt, maar de spuit wordt daardoor wel 4 meter hoog in transport.

 • De scharnierpunten zijn van staal. Inklappen gebeurt met twee cilinders die netjes in de spuitboom zijn gemonteerd. Er zijn vrijwel geen uitstekende delen.

 • De boomdelen hangen met een draadspindel aan het juk van het balanceersysteem. Hydraulische cilinders zijn optie om de balancering snel aan te passen aan oneffen (heuvelachtig) terrein.

 • Het balanceersysteem bestaat uit een centraal draaipunt waar de spuitboom als een pendel aan hangt. De bewegingen worden gedempt door veren en schokbrekers.

 • De sectiekranen staan centraal achter op de spuitmachine. De gekleurde draaiknoppen zijn voor het kalibratiesysteem. Wordt er op andere doppen overgeschakeld, dan moeten de knoppen ook worden verdraaid om bij elke werkbreedte eenzelfde druppelspectrum te houden.

 • De spuitboom wordt geheven in een parallellogram. Die kan ook hoog genoeg om een 2 meter hoog gewas te spuiten – mocht dat nodig zijn.

 • De kranen zijn voorzien van stickers die de functies aangeven. Er is een kleine uitklapbare bak om bijvoorbeeld handschoenen in op te bergen. Rechts is een rekje om een busje zeep neer te zetten om de handen te wassen.

 • De aluminium trap naar het bordes wordt in transportstand omhoog geschoven. Bij deze machine gebeurde dat niet volledig. Daardoor sneuvelde bij het draaien de onderste trede.

Of registreer je om te kunnen reageren.