Mechanisatie

Foto & video 1517 x bekeken

Demo onderwerken groenbemester

Op10 april is op een perceel middelzware zavelgrond van zo’n 25 procent afslibbaar in Montfoort een demonstratie grondbewerking en onderwerken van groenbemester georganiseerd.

Foto

 • Loonwerker Hans van Leeuwen en mechanisatiebedrijf van Beusekom zorgden voor de machines. Groenbemester op kleigrond betekent onvermijdelijk dat het ploegen naar het eind van de winter of vroege voorjaar wordt verschoven. Voor het maken van een mooi zaaibed geen ideale situatie.
  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Martin Smits

 • Groenbemester zonder voorbewerking ondergeploegd en meteen daarna de rotorkopeg erop. De grond, hier zavel van 25 tot 30 procent afslibbaar, blijft grof en er komt toch nog relatief veel groen weer omhoog.

 • Een vorenpakker heeft op vers geploegde klei weinig verdichtend effect, maar snijdt grote kluiten en maakt de grond wat egaler. Daardoor kan de frees of rotorkopeg beter werken.

 • De afstelling van de rotorkopeg heeft grote invloed op de verkruimeling op vers geploegde kleigrond. Rechts is de kopeg dieper afgesteld dan links. Door dieper af te stellen houdt de kopeg de grond beter vast en stuwt die ook meer voor zich uit, waardoor meer fijne grond ontstaat. Deels oogt de grond ook anders omdat links met een pakkerwals en rechts met een buizenrol is gewerkt.

 • Om de vertering te bevorderen en daardoor de mineralen beter te benutten is het raadzaam 2 tot 3 weken voor het ploegen de groenbemester licht in te werken. Het beste lukt dat met een aangedreven werktuig.

 • Wie ervoor kiest de groenbemester zo lang mogelijk te laten groeien, kan met een klepelmaaier kort maaien. Dan is de groenbemester veel gemakkelijker onder te werken. De BPR 280 klepelmaaier van Kuhn werkt 2,80 m breed. Hij kost met €7.900 ruwweg het dubbele van een weilandbloter, maar is ook als weilandbloter te gebruiken.

 • Met de schijveneg viel het op de demo in Montfoort tegen om de groenbemester in een keer goed los te maken. Een andere afstelling had dat mogelijk wat kunnen verbeteren, maar zoals gedemonstreerd bleef er te veel groenbemester vast staan.

 • Met de schijvencultivator werd op de harde klei in een werkgang maar de helft van de groenbemester losgesneden.

 • Een diepere afstelling van de schijvencultivator verbetert de werking, maar dan ontstaat weer losse grond met grote kluiten. Ook neemt dan de benodigde trekkracht enorm toe.

 • Ondanks de zeer zachte winter bleek de bovenlaag van een perceel zware kleigrond mooi te verkruimelen. De grond is niet geploegd en er stond een zwaar gewas groenbemester.

 • Het beeld oogt wat vreemd door de nog groene resten van de groenbemester. Als de ondergrond niet is verdicht is het te overwegen om ploegen achterwege te laten.

Of registreer je om te kunnen reageren.