Mechanisatie

Foto & video 1016 x bekeken

Nieuwe Claas Arion serie

Trekkerfabrikant Claas introduceert de nieuwe Arion-serie, de opvolger van de Ares.

Foto

 • Qua uiterlijk lijkt de nieuwe Arion sprekend op zijn voorganger, de Ares. De wijzigingen zijn vooral inwendig. Zo heeft de Arion nieuwe Tier-III motoren, een nieuw cabine-interieur (exact gelijk aan dat van zijn grotere broer de Axion) en de bediening is gewijzigd, met onder andere een Cebis-terminal en kopakkermanagement als optie.
  Foto's en tekst: Martijn Knuivers

 • De Arion 600-serie bestaat uit vier zescilinder-modellen van 92 tot 114 kW. De kleinere, kortere Arion 500-serie is uitgerust met viercilinder-motoren van 82 tot en met 99 kW. Zowel de 500- als de 600-serie zijn verkrijgbaar als luxe Cebis-versie of als standaard CIS-versie.
  Van de Arion 600-serie wordt ook een budget-versie uitgebracht, aangeduid met de letter C achter het typenummer.
  De C-serie heeft een minder geavanceerde motor en een transmissie met 16 in plaats van 24 versnellingen. Ook moet de classic het doen met het huidige Ares-cabine-interieur. Van de 500-serie komt geen budget-uitvoering.
  Links de meest luxe Cebis-uitvoering, in het midden de standaard CIS-uitvoering en rechts een C-model.

 • De luxe Cebis-lijn is uitgerust met een Cebis-bedieningsterminal, kopakkermanagement en een armsteun waarin alle belangrijke bedieningsfuncties en een handige joystick zijn geïntegreerd.

 • De CIS-versie heeft geen Cebis-terminal, maar een CIS-terminal geïntegreerd in het dashboard en een eenvoudigere multifunctie-armleuning zonder joystick in combinatie met mechanische hydrauliekhendels.

 • De zwaarste modellen, de Arion 540 en 640, zijn uitgerust met motorboost. De 540 en 640 krijgen 15 kW extra in groep C en D, boven 8 km/u, of zodra aftakas- en/of hydrauliekvermogen afgenomen wordt.

 • Het luchtfilter heeft een voorfilter dat bestaat uit meerdere cycloonfilters. In de wervelende luchtstroom worden vuildeeltjes naar buiten geslingerd. Vergelijk het met de werking van een Dyson-stofzuiger. De grove vuildeeltjes worden vervolgens via een venturi door de uitlaat naar buiten geblazen.

 • De koelradiatoren zijn eenvoudig wegklapbaar, zodat ze simpel te reinigen zijn.

 • Achter op het spatbord knoppen voor bediening van de hef, aan- en uitschakelen van de aftakas en bediening van een van de hydrauliekaansluitingen. Welk hydrauliekventiel bediend moet worden met de knoppen is binnenin de cabine programmeerbaar.

 • De Arion is voorzien van een nieuw dashboard. Dat oogt veel mooier dan het huidige, speelgoedachtige dashboard in de Ares en de Axion. Vanaf oktober is ook in de nieuwe Axion het oude dashboard door dit dashboard vervangen.

 • Het trapje rechts staat loodrecht en heeft smalle treden. Dit stapt lastig in.

 • Optioneel is een geveerde vooras. De cabine is standaard op vier punten geveerd. Erg comfortabel, één van de goede eigenschappen die Claas van het Franse Renault heeft behouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.