Mechanisatie

Foto & video 1004 x bekeken

Noviteiten op vierrotor zwadhark

Ziegler introduceert twee nieuwe technieken op de huidige vierrotor zwadhark: een in hoogte verstelbare curvebaan én een speciaal gevormde tand, de Twin Tand II. De Duitse fabrikant voorspelt tot 30 procent meer capaciteit dankzij deze noviteiten. Na volgend seizoen zullen deze technieken ook op de kleinere enkele- en dubbele harken leverbaar zijn.

Foto

  • De vierrotorhark, type Twin 1250 VSK (prijs €47.500), zal de eerste Ziegler-machine zijn met deze nieuwe technieken. De eerste machine wordt nog dit jaar afgeleverd; de rest volgt begin 2007. In de winter 2007-08 krijgen de kleinere Ziegler-harken ook deze noviteiten mee.

  • Via deze bout is de hoogte van de curvebaan enkele centimeters te verstellen. Het gevolg is een verschillende tandstand: meer of minder stekend. Meestal is dit een eenmalige instelling die vooral per regio of land sterk kan verschillen. Hoe zwaarder een grasgewas is, hoe meer stekend een tand mag staan.

  • Hierop is duidelijk de vorm van de nieuwe Twin Tand II zichtbaar. De achterste rij tanden is gebogen in de rij- en breedterichting. Dat zou het gras beter vasthouden en een beter, vooral schoner harkresultaat geven, mits de afstelling goed is.

  • De nieuwe Twin Tand in het veld. Als de hark goed afgesteld staat, nemen de eerste tanden 70 procent van de gewashoeveelheid mee, de achterste gebogen rij 30 procent. Volgens importeur Mechatrac is het onnodig de hark dieper te zetten om meer capaciteit te halen. Dat kan dankzij de combinatie van deze nieuwe tand en de twee curvebaan-instellingen (hoogte en cirkel). Concreet belooft de importeur dat deze hark minder zand in een zwad harkt.

  • Ook nieuw zijn de tandarmen. Na losdraaien van een plaatje en twee bouten is de hele arm te vervangen. Vervangen duurt circa 15 minuten. Ook verving Ziegler de curvebaan door een type dat nu is gemaakt uit veerstaal. Dat moet slijtvaster zijn. Er zitten geen vetnippels meer op de tandarmen.

  • Alle harkelementen worden nu midden boven elk element uitgeheven. Dat voorkomt schade aan de zode bij het heffen of laten zakken van elk element. Daarbij is er keuze voor een vaste ophanging of een scharnierende (zogenoemde cardanische) ophanging. Wisselen tussen beide mogelijkheden is een kwestie van het omdraaien van de bevestigingsplaat (vier bouten midden op de foto). De hark op de foto hangt dus vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.