Mechanisatie

Foto & video 1310 x bekeken

Chinese Foton-trekker

De Duitse importeur Knuth in Wasbek (D.) en de Nederlandse importeur De Heus in Oud-Beijerland verkopen sinds kort de Chinese Foton trekkers. Vooralsnog is alleen het 60 kW sterke model verkrijgbaar. Met een nieuwprijs van €18.500 voor een 60 kW trekker is de Foton de goedkoopste trekker in zijn segment. Qua techniek is de trekker vergelijkbaar met een trekker uit eind jaren 70. Boerderij probeerde de trekker in het Duitse Wasbek een ochtend uit.

Foto

 • In 2004 was in Europa veel commotie over de Chinese trekker Foton. De toenmalige modellen waren qua uiterlijk rechtstreekse kopieën van New Holland. New Holland dwong de Chinese fabrikant toen het model te wijzigen. Zo werd de kleur van de Chinees gewijzigd, werden er andere koplampen gemonteerd en werd de motorkap wat ronder.

 • De Duitse importeur Knuth verkoopt de Chinese Foton trekkers onder de naam Terra Trac in een rode kleur. De Nederlandse importeur De Heus in Oud-Beijerland verkoopt de Foton trekkers onder de naam Eurotrac. De Foton trekkers van De Heus zijn zilvergrijs in plaats van rood.

 • De Foton wordt gebouwd in Weifong (Cn.). Bij Foton werken 3.000 mensen. Jaarlijks bouwt Foton tussen de 36.500 en 50.000 trekkers. Ter vergelijking: Fendt bouwt er jaarlijks circa 11.000. De modellenreeks van Foton bestaat uit tuinbouwtrekkers van 13 tot en met 23 kW en landbouwtrekkers van 39 tot en met 82 kW. Alleen de tuinbouwtrekkers en het 60 kW sterke model landbouwtrekker wordt geïmporteerd.

 • De Chinese fabrikant maakt gebruik van Westerse onderdelen. Zo is de motor een viercilinder Perkins-motor. Deze voldoet aan de Tier II-emissienormen. De motor wordt wel onder licentie in China gebouwd. De motor voelt pittig aan, maar is met een specifiek verbruik van 350 gram per kilowattuur niet erg zuinig.

 • De vooras is van de Italiaanse fabrikant Dana.

 • Alles werkt mechanisch op de trekker, dus her en der hendels in de cabine. Rechts naast de stoel zitten het handgas (oranje knop), twee hydrauliekhendels, een hendel voor de hefinrichting en twee van de drie versnellingspoken. Het handgas gaat erg stroef. Langs de hefhendel zit geen schaalverdeling, dus het is gokken bij het instellen van de diepte. De hefinrichting laat zich moeilijk doseren. De hef heeft een zweefstand. Nadeel is dat de hef een mengregeling ontbeert. Direct naast, haast onder de stoel, (niet zichtbaar op de foto) zit de koppelingshendel voor de aftakas.

 • Geen soepele Michelin-, Vredestein- of Trelleborg-radiaalbanden onder de trekker, maar stugge diagonaalbanden van Chinese makelij.

 • De voorwielen zijn klein en smal. De standaardmaat bedraagt 11.2R24. Achter zijn 16.9R34 banden gemonteerd.

 • De instap is goed. Goed geplaatste handgrepen en voldoende ruimte voor een ongehinderde instap.

 • Modern zijn de hangende pedalen. De koppeling trapt licht. Uit de vloer steken ook hendels. De hendel rechts naast de stoel is de versnellingshendel voor transport of kruip. Links daarnaast zit het differentieelpedaal. Activeren van het differentieel gaat door constant het pedaaltje in te trappen. Vergrendelen van het differentieel kan niet. De trekhendel links is om de voorwielaandrijving in te schakelen. Deze laat zich licht bedienen.

 • De dieseltankopening zit makkelijk bereikbaar links onder de cabine. De tank kan 150 liter bergen.

 • Links naast de stoel zit de handrem en de 540/1.000 keuzehendel. Deze laten zich makkelijk bedienen. Leuk detail, het rode metalen opbergkistje.

 • Het dashboard is breed. Op het dashboard zitten 8 knopjes voor de verlichting, de richtingsaanwijzer en de ruitenwissers (voor en achter). Een hendel voor de richtingsaanwijzer zit er niet op. Met nog 3 knopjes tegen het dakconsole voor de ventilatie en verwarming zijn dit de enige knopjes in de trekker. Het stuur is niet verstelbaar.

 • Drie hendels voor de 16V maal 8A-versnellingsbak. De voorste hendel is de hoog-laag met achteruit. De dichtsbijzijnde hendel is voor de vier versnellingen. Op de vloer zit een trekhendel voor de transport- en kruipgroep. De bak is niet gesynchroniseerd en schakelt stroef. De gat tussen de derde (17,3 km/hr) en vierde versnelling (33,7 km/hr) is te groot. bij opschakelen smoort de motor. Voor een kleinere overbrugging moet bij opschakelen ook de hoog-laag-hendel worden gebruikt.

 • Drie hendels voor de 16V maal 8A-versnellingsbak. De voorste hendel is de hoog-laag met achteruit. De dichtsbijzijnde hendel is voor de vier versnellingen. Op de vloer zit een trekhendel voor de transport- en kruipgroep. De bak is niet gesynchroniseerd en schakelt stroef. De gat tussen de derde (17,3 km/hr) en vierde versnelling (33,7 km/hr) is te groot. bij opschakelen smoort de motor. Voor een kleinere overbrugging moet bij opschakelen ook de hoog-laag-hendel worden gebruikt.

 • Voor ploegen en transportwerk is de trekker eigenlijk niet geschikt. Importeur Knuth en De Heus positioneren de trekker als derde trekker op een bedrijf voor allerhande klusjes, als trekker voor een hobbyboer of als trekker voor de voermengwagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.