Redactieblog

48483 x bekeken 13 reactieslaatste update:22 jul 2016

'Jongere op trekker niet altijd verzekerd'

Kinderen rijden thuis vaak op de trekker. Ouders denken dat ze verzekerd zijn als er iets misgaat. Soms is dat zo, vaak niet. Maar verboden is het sowieso.

Het komt veel voor: kinderen die meewerken op het ouderlijk bedrijf. Dat werken beperkt zich niet tot onkruid wieden en kalfjes voeren, de jeugd zit ook regelmatig op de trekker om een snee gras te maaien of te schudden. Ze doen het graag en ouders zijn vaak apetrots op de opvolger in de dop. Recentelijk schreef ik hoe gevaarlijk deze praktijk is. Een kind reageert immers niet als een volwassene op kritieke situaties. Zoals verwacht kwam er veel commentaar, met name over de verzekeringskwestie. Meerdere lezers schreven dat een kind vanaf 12 jaar gewoon verzekerd zou zijn.

Eindeloos bellen

Dat blijkt niet zo te zijn. Ik kan het overigens niemand kwalijk nemen dat hierover weinig bekend is. Zelf heb ik mij de afgelopen dagen telefonisch bij verschillende verzekeraars gemeld met de vraag hoe het nou zit. Eerst moest ik mij door eindeloze keuzemenu’s wringen. Was ik eindelijk beland op de juiste afdeling, bleek dat de medewerker niet precies wist hoe het zat. "Ik verbind u door met een collega." Na zes keer doorverbinden kwam ik weer terecht bij het hoofdkantoor dat doorverwees naar een tussenpersoon die vroeg naar mijn polisnummer. "Dat heb ik niet, ik ben van de pers en ik heb een vraag over trekkerverzekeringen." "O, dan moet u op het hoofdkantoor zijn, ik verbind u door." Om gek van te worden.

Grijs gebied

Maar uiteindelijk weet ik wat ik weten moet en dat is vooral dat verzekeringspolissen vol grijze gebieden zitten met veel mitsen, maren, voorwaarden en kleine lettertjes. Wat ze gemeen hebben, is dat kinderen tot 14 jaar niet verzekerd zijn als ze thuis op de trekker rijden en er gaat wat mis. Ook niet via de WA-verzekering. Keiharde clausules sluiten elke dekking uit. Daarna beginnen de verschillen. De ene maatschappij zegt: trekkerrijdende kinderen tot 16 jaar verzekeren we niet, de ander legt de grens bij 14, mits het kind de trekker 'redelijkerwijs goed kan besturen'. Wat dat is, verschilt per situatie en wordt per schadegeval bekeken (als het dus al te laat is).

Verzekerd voor dingen die verboden zijn

Net als ik mij door talloze pagina’s vol verzekeringstaal heb geploegd, belt de arbeidsinspectie terug. Wel of niet verzekerd, het zal ze een biet zijn, kinderen tot 16 jaar mogen volgens de wet niet met machines werken. En een trekker is een machine. Als de inspectie dus een kind onder de 16 aantreft op een trekker, krijgen de ouders een boete. Ook al is het kind in kwestie driedubbel verzekerd en ook al is het kind op eigen terrein bezig.

Stomverbaasd ben ik. Je kunt dus verzekerd zijn voor dingen die verboden zijn? Ik raadpleeg een specialist in verzekeringsrecht. Die legt mij uit dat dit niet vreemd is. Door rood rijden mag niet, maar als ik het toch doe en ik veroorzaak een ongeluk, dan werkt mijn WA-verzekering gelukkig wel.

Iets kúnnen verzekeren wil dus niet zeggen dat het ook mág.

Op 10 september 2016 konden liefhebbers van trekkers en werktuigen hun ogen uitkijken tijdens het TREKKER Festival op het Walibi-terrein in Biddinghuizen. Ze maakten een reis door de tijd van oldtimers tot en met de trekker van de toekomst en alles wat daar tussenin zit. Bekijk de foto's.

Laatste reacties

 • Oei dus gazon maaien mag ook niet, khoop dat de beste vrouw in kwestie een keer staat toe te kijken terwijl haar
  zoon of dochtertje met dit klusje bezig is. Vaak zijn deze mensen van de pers roomser dan de paus! !!!

 • veldzicht

  Toch goed dat er op gewezen wordt dat er risico,s aan zitten als kinderen onder de 16 met trekkers en machines bezig zijn,reden om bij je verzekerings agent nog maar eens goed te informeren hoe het zit,als er een ernstig ongeluk gebeurd en je bent niet (goed) verzekerd is de ramp helemaal niet meer te over zien,
  terwijl je soms denkt dat het wel zo was.

 • Nick1983

  Dat met da door rood rijden is een slecht voorbeeld. Dat kan gebeuren omdat je ff niet op zit te letten. Tuurlijk fout, maar kan gebeuren.

  Een 15 jarige op de trekker gebeurt niet omdat je ff niet op zit te letten. Daar ben je zelf heel bewust bij.

 • koeboertje

  Dus kinderen onder de 16 mogen alleen met de hand melken en niet met de melkmachine , koeien scheren met de scheermachine is dus ook verboden ,zo zijn er nog wel meer voorbeelden wat ze wettelijk niet mogen!

  Jong geleerd is oud gedaan ,jongeren leren zeer makkelijk is mijn ervaring ,het is heel jammer dat dit wettelijk niet mag ,hoevelen hebben hun vak niet geleerd door als kleine jongen mee te lopen bij b.v. timmerman ,metselaar, dorpssmid ,vrachtwagenchauffeur ,kraanmachinist,garage, tegenwoordig mogen er op een werkplek geen onbevoegden meer komen , daar is best wel wat voor te zeggen i.v.m. veiligheid .Maar daardoor komt de jeugd werkervaring te kort en weten ze op 16 jarige nog niet wat ze willen worden ,kiezen de verkeerde studierichting die ze na enkele jaren weer afbreken ,dan zijn ze 20-25 jaar en moeten ze nog een vak gaan leren ,en lopen dus al 10 jaar achter op diegene die de wet heeft overtreden.

 • pinkeltje

  Veiligheid is een serieus punt maar de ambtenaren die dit allemaal bedenken hebben zelf nog nooit gewerkt. Althans niet in de zin van wat we op een boerderij werken noemen.

 • vandenbrandcv1

  Dus als Verstappen al met zijn vierde op een quad rijdt wordt hij geprijsd en als boerenkinderen op eigen terrein tractor rijden zou het niet kunnen

 • Broer

  Terug naar de vraag, wanneer iemand die nog geen 16 jaar is of op andere wijze niet bevoegd is trekker te rijden een ongeluk veroorzaakt en daarbij schade aanricht aan anderen (derden), dan zal de WA-verzekering van deze trekker (motorvoertuig) WEL uitkeren. Dat is ook logisch want, de naam zegt het ten eerste al (Wettelijke Aansprakelijkheid) en is ingesteld om dat derden geen schade mogen lijden van andermans handelen, ongeacht als dat wettelijk gezien toegestaan was. En daar had de collumniste geen verzekeringsmaatschappij voor hoeven te bellen..

 • Bortje met betreden op eigen risico voor bij de oprit.
  Vraag me af wat er dan gebeurd. En die van verstappen vind ik een goed voorbeeld!

 • Welinkm

  @Broer, goed dat je de WA verzekering noemt. In het artikel staat hier wel degelijk iets over (zie de alinea 'grijs gebied') en dat is dat als je niet verzekerd bent, ook de WA niet geldt. Ik heb hier nadrukkelijk naar gevraagd.
  Margreet Welink

 • Foxxy

  Gaat feitelijk over verantwoordelijkheid! Menig boerenzoon van 12 + is beter trekkerchauffeur dan de gemiddelde stadse huisvrouw (om het cru te benoemen) saillant verschil: de gemiddelde stadse huisvrouw met rijbewijs mag zo de weg op met een enorme tractor combinatie, en de boerenzoon (16-) niet! Vraag: wat is veilig, en wat niet!

 • pinkeltje

  Hoeveel gemiddelde stadse huisvrouwen ben je al met een enorme tractor combinatie tegengekomen dan?

 • vandenbrand

  koeboertje, zo zijn er ook scholen die moeilijker stage plaatsen kunnen vinden voor jongeren.

 • bluemink

  waarom krijg een rijbewijsbezitter B vanaf een bepaalde datum automatisch het T rijbewijs

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.