Commentaar

3385 x bekeken 8 reacties

'Hopelijk einde aan soap trekkerkenteken'

Zal het er dan eindelijk van komen? Verplichte kentekens voor landbouwvoertuigen? Wel als aan de verantwoordelijk minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ligt.

Zij heeft een kant en klaar wetsvoorstel ingediend, dat per januari 2017 van kracht moet gaan. In de basis moeten dan alle trekkers worden voorzien van een kentekenplaat. Daarnaast komt per mei 2018 een 2-jaarlijkse verplichte apk voor trekkers die harder kunnen rijden dan 40 kilometer per uur.

Invoering kenteken vaak afgeblazen

Het kenteken van trekkers is al sinds eind vorige eeuw de speelbal van politiek en belangenorganisaties. Diverse keren werd de invoering op het allerlaatste moment afgeblazen. Zo maakte Verkeer en Waterstaat in 2007 nog per brief officieel bekend dat het trekkerkenteken en rijbewijs in 2009 definitief ingevoerd zou worden. Maar de benodigde wetgeving verzandde wederom in politieke verdeeldheid, mede door sterke tegenlobby van de landbouworganisaties.

Verkeersveiligheid landbouwverkeer niet verbeterd

De verkeersveiligheid in Nederland is de laatste 20 jaar sterk verbeterd, maar niet in het landbouwverkeer. Na jarenlange discussie moeten nu eindelijk eens knopen worden doorgehakt. Nederland loopt op dit dossier binnen de EU ver achter. De wetgeving stamt nog uit halverwege vorige eeuw, toen een trekker ook niet veel sneller kon rijden dan 16 kilometer per uur.

Maar er is reden tot optimisme. Met dank aan Schultz is sinds 1 juli 2015 het T-rijbewijs ingevoerd. Dus waarom zou de volgende logische stap, verplichte kentekens, niet lukken?

Laatste reacties

 • farmerbn

  Dhr Hekkert is voor maar hij is ook geen boer. Wat zijn de nadelen van kenteken, keuring en rijbewijs? Schaffen we deze drie weer af als straks blijkt dat het aantal verkeersongelukken door landbouwwerktuigen niet daalt? Waarom zijn ze bij boerderij telkens verheugd als het de boeren weer geld kost?

 • koster

  beste farmerbn, verdiep je eens in wie de boerderij uitgeeft en u weet genoeg.

 • Bennie Stevelink

  Ik heb verschillende argumenten gehoord voor de kentekenplicht waar ik wel begrip voor kan hebben. Vooral het argument van de "botsagressiviteit".
  Bij een botsing ligt het gevaar volledig bij de bestuurder van de personenauto. Het gevaar voor de bestuurder van de 120 Pk trekker met een rij frontgewichten ervoor is nul. Dit kan gemakkelijk leiden tot brutaal rijgedrag, vooral als men ook nog eens niet geïndentificeerd kan worden. Een goede indentificatie zal brutaal rijgedrag naar verwachting ontmoedigen.

 • piet 5162

  Ik hoor ook steeds europa wil dit en europa wil dat,Als het dan moet zoals europa wil,Geef dan ook belasting teruggaaf op de diesel zoals in duitsland,Of 2 kentekens zoals in belgie voor boeren en loonwerkers appart.Maar dat zal niet gebeuren het is weer een puure incasso voor de overheid.Ik heb verschillende keren de Gemeente en politie gebeld voor Takken strak langs de weg (spiegels klappen naar binnen) maar niemand gaat erover,De vrachtwagens snoeien de takken.Dat is verkeersveiligheid dat geld kost dan hoeft het niet opgelost te worden

 • hylkema.l

  Nog een aanvulling. Er gebeuren veel te veel ongelukken waarbij fietsers het slachtoffer zijn, met name op de smalle plattelandswegen.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Als je brutaal weggedrag wilt ontmoedigen, dan moet je bij de fietsers beginnen en niet bij het landbouwverkeer. De partij die door de wetgeving het meest wordt beschermd is in het verkeer de brutaalste deelnemer. En dat is niet de landbouw.

 • DJ-D

  Als het echt om de veiligheid ging en niet om een nieuwe melkkoe en meer werkgelegenheid. Heeft het echt verbieden en strenger handhaven van muziek in het oor bij voetgangers en fietsers die 'ontspannen' in het buitengebied een veel groter effect.

 • Peerke1

  Gewoon geen kenteken en beter opletten en niet met Jan en Alleman meelopen. Zo van oh wat leuk en oh wat interessant en wat een goed idee en ga zo maar door. Terwijl de Boer weer verder uitgemolken wordt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.