MechanisatieOpinie

Agritechica: mooi maar niet noodzakelijk

Er zijn goede argumenten om de toonaangevende mechanisatiebeurs Agritechnica ?in Hannover (D.) te bezoeken. Maar alleen voor de machines hoeft het niet per se.

Wie als boer door drukke werkzaamheden of anderszins moeilijk tijd kan vinden, of wie gewoon niet zo’n zin heeft om in de week van 9 november naar de Agritechnica in Hannover (D.) te gaan, hoeft zich daarover niet ongemakkelijk te voelen. Die gaat gewoon niet. Zo belangrijk voor de directe bedrijfsvoering op het akkerbouw- of het melkveebedrijf is de tweejaarlijkse beurs niet.

Wie de bladen en het internet enigszins bijhoudt, de (winter)bijeenkomsten van zijn afnemers en toeleveranciers bezoekt en collega’s spreekt, blijft echt wel goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mechanisatie.

Beurzen vooral in belang van fabrikanten

De scherpte in de bedrijfsvoering, het beste rendement uit de dagelijkse operatie, staat of valt heus niet met de kennis van de laatste nieuwe machines of zelfs bij het bezit ervan. Hoezeer de organisatoren je dat ook willen laten geloven. Het is goed om als boer te beseffen dat beurzen eerst en vooral worden georganiseerd in het belang van de machinefabrikanten. Die willen graag verkopen. Laat je de kop niet gek maken, zeggen we dan.

Een van de meest toonaangevende mechanisatiebeurzen

Maar dat gezegd hebbende, is het wel heel erg mooi dat hier net om de hoek – Hannover is 300 à 400 kilometer rijden – een van de meest toonaangevende mechanisatiebeurzen 
van de wereld wordt gehouden. Een waar bezoekers in de stands van de fabrikanten ook nog eens vertegenwoordigers van de Nederlandse importeurs tegenkomen.

Andersoortige informatie

Wie investeringsplannen heeft, en zichzelf een gerichte informatieopdracht heeft gesteld, kan in korte tijd in Hannover veel te weten komen. Een reeks face-to-face-uitwisselingen op een beurs levert andersoortige informatie op dan een speurtocht op internet. Ook degene die niet direct investeringsplannen heeft, kan op de beurs zijn kennis aanscherpen en op goede ideeën komen.

Machines meer middel dan doel

Met enige overdrijving kun je zeggen dat al die hallen vol machines meer het decor zijn waartegen zich het immense spel van wereldwijd intermenselijk contact aftekent, dan dat hun fysieke aanwezigheid er echt toe doet. Machines zijn meer middel dan doel.

Samengevat: wie geen kans ziet de Agritechnica te bezoeken, hoeft geen gewetenswroeging te hebben. Voor wie wél kan, kan het een aangename, goed bestede dag opleveren.

Lees meer over de aankomende Agritechnica.

Beheer
WP Admin