Redactieblog

2861 x bekeken 15 reactieslaatste update:4 jun 2013

Japan: beleefde perfectie

Op bezoek bij Kubota valt op dat in Japan alles is geregeld en alles tot in het perfecte gebeurt.

Op uitnodiging van Kubota reisde ik af naar Japan. Na een persconferentie was de boodschap duidelijk: Kubota zet in op groei. Met name in de Europese landbouw wil het bedrijf stappen zetten. Daarover is al veel gezegd en geschreven. Nu verkoopt Kubota 5.000 trekkers, in 2018 moeten dat er 18.000 zijn. Zeker is dat het bedrijf een fabrikant wil overnemen. Andere fabrikanten willen echter niet verkopen. Dus ontwikkelt Kubota voorlopig zelf zware trekkers, tot 147 kW (200 pk). Tegelijk houdt het alle andere deuren open. Dus: wanneer de mogelijk zich voordoet en het past binnen Kubota, dan lijft het een bedrijf als Claas of Same Deutz-Fahr in. Maar voorlopig dus niet.

Perfectie zit ingebakken
Inmiddels heb ik twee fabrieken bezocht en een persconferentie achter de rug. Wat mij het meest opvalt is de perfectie. Niet alleen perfectie die je ziet, maar perfectie die in de Japanse mens zit ingebakken. Bijvoorbeeld: je loopt niet schuin over de weg, maar gaat kaarsrecht over een zebrapad. Er rijdt hier geen mens door rood en ik heb vanmiddag pas het eerste claxonsignaal van een auto gehoord. Voor mijn hotel is een grote parkeerplaats, waar werkelijk geen enkele auto is die niet binnen de lijntjes staat geparkeerd. En als iemand zegt dat over vijf minuten de bus vertrekt, dan vertrekt de bus ook over vijf minuten. Geen seconde later.

Beleefde generatie
Moet je daar nu blij mee zijn? Dat is aan ieder voor zich. Maar die perfectie geeft wel een hoop rust. Alles is geregeld, van bovenaf. Top down. Een baas is de baas. En daar is geen speld tussen te krijgen. Respectloos? Dat niet. Ik heb nog nooit een volk gezien dat zo gemoedelijk beleefd is als de Japanners van deze generatie. Zelfs de vicepresident sprak me aan en herkende me van een interview vijf jaar geleden. Of er een samenhang is tussen de Japanse perfectie en de beleefdheid, vraag ik me af.

Foto

 • Japan: beleefde perfectie
  Foto: Foto: Bas van Hattum

Laatste reacties

 • l coumans

  maar perfectie is ook wel handig je ziet het af aan kubota machines

 • Bison

  Apen kunnen kunstjes leren.

  In WWll waren ze niet zo beleefd.

 • Mels

  Bison,kom uit je winterslaap!,Bas zegt toch dat DEZE generatie zo doet/is.
  Kubota power,ik wil er wel een hoor,als ze net zo goed zijn als de kraantjes dan kan er niks mis mee zijn.

 • Bison

  Speelgoed trekkertjes die Kubotas, geef my maar een Belarus.

  Je heb gelijk Mels , die Jappen zijn meer nu geciviliseerd dan 70 jaar geleden.
  Ik zei toch dat je apen kunstjes kon leren.lol

 • W Geverink

  Ik denk dat als wij moesten leven als die japanners we spoedig op zoek zouden gaan naar een brug met voldoende hoogte… Japanners leven voor het bedrijf en ze leven voor perfectie. Ik doe er mijn voordeel mee. Mijn ervaring is dat Japans spul hartstikke degelijk en betrouwbaar is. Op mijn bedrijf staan daarom onder andere Toyota Subaru Honda en Mitubischi producten.

 • abtje

  @W Geverink Wat dacht je dat de boeren doen? Leven bijna ook alleen maar om te werken op hun bedrijf.

 • W Geverink

  Ben ik van op de hoogte abtje maar ik bedoel hier meer de medewerker die zich op jouw bedrijf helemaal uit de naad werkt om jou bedrijf zo perfect mogelijk te laten draaien. Medewerkers die voor hun vakantie door hun baas op het vliegtuig moeten worden gezet omdat ze anders gewoon doorwerken.

 • Bison

  Ik heb 1 Honda motortje en het kreng is bijna niet aan de praat te krijgen.
  Onderdelen prijzen zijn trough the roof.

  Japanners zijn net geprogrameerde robots.

 • W Geverink

  Die motor heeft net als alle motoren nu en dan wat TLC nodig. Geeft die Isuzu diesel in je pickup je veel problemen?

 • Bison

  Ik heb alleen made in the USA en een paar russische diesels,..en dat waardeloze Honda benzine plofje op de grain auger.
  Mijn 4 trucks hebben alle vier de door bijna iedereen zo verachte GM 6.5 ltr turbo diesel,..een puik motortje met weinig problemen,...maar je moet ze kennen.

 • Mels

  Geef mij die Honda maar. Ik heb er een op de selectiekar staan. Ga hem volgende week van zolder halen. Verse olie.tank vol en een trekje aan het touwtje en het gepruttel komt op gang. Nooit een klap mis. Nee dan die B&S vulles. Bij de Wallmart liggen de reserve blokken per pallet in de schappen.nee das lekkere reclame.wel een voordeel als je een deel van het grootste gewas van noord Amerika moet maaien en die vulles stopt ermee. Binnen een uur heb je een ander erop gesleutelt.

 • W Geverink

  Idd Mels. Nieuwe olie, nieuwe benzine of zorgen dat er een brandstof stabilisator bijgemengt is voordat de motor wordt weggezet voor de winter zijn simpele dingen die startproblemen voorkomen. De Briggs and Stratton is geen slechte motor. Het is de Chinese immitatie die het telkens begeeft.

 • Mels

  Nee hoor W Geverink hij gaat afgetankt op zolder als ie geluk heeft. Het is een honda is in mijn collega/vrienden groep genoeg om goedkeurend commentaar te krijgen. Aggregaat met Honda staat synoniem voor een gegarandeerde stroomvoorziening en nog zuinig ook. Bison zal ze wel aftanken met ossepis....ha ha.die russen pruttelen daar wel op maar een Honda wil wel graag gewoon benzine...

 • W Geverink

  Aan een (normale) Honda hoef je ook niet een uur te hengsten voor die het eindelijk doet. We hebben een 2000 watt koffer generatortje voor het kamperen. Zijn superstil en idd heel zuinig.Voor de prijs van een Honda koop je twee of drie Chinese bij Princess Auto die het niet doen als je ze nodig hebt en niet te repareren zijn.

 • Bison

  Vergat bijna,.. ik heb al een jaar of 5 ook zo'n chinees 6500 watt generatortje met zo'n geweldige chinese Honda als noodstroom voorziening, die wil wel gelijk aan de gang als ik hem een ruk geef,..kan dat jappie nog wel wat van leren
  Ik heb ook twee 30 jaar oude JD tuin trekkers met gietijzeren kohler engines,die motors lopen ook altijd goed.
  De gietijzeren B&S waren ook wel goed maar die aluminum series is inderdaad bocht.

  Waar zou ik nou hier ossepiss vandaan moeten halen Mels?,..gut..ik zit niet in Holland.ha

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.