Boerenblog

6273 x bekeken 19 reacties

Werkplaats

Sommige boeren zijn technisch erg begaafd. De trekker van een vriend moet gerepareerd worden. In een paar dagen heeft hij de klus geklaard.

Onlangs ging ik even langs bij collega-akkerbouwer George Chaumont, die al dertig jaar een goede vriend van me is. Meestal is hij te vinden in de werkplaats, als hij tenminste niet hoeft te voeren. Hij heeft zo’n 100 vleeskoeien, die meestal gewoon buiten lopen en een afdak hebben voor de nacht.

Aan vervanging toe
Nu weet ik wel dat George niet bang is om iets uit elkaar te halen en het ook met goed resultaat weer in elkaar zet, maar wat ik nu aantrof verbaasde me wel. Zijn Ford 62 of 8240 stond in de werkplaats met de versnellingsbak en de trompetstukken van de achteras helemaal leeg. De inhoud lag keurig in kisten op de grond. Samen bekeken we de onderdelen. Verschillende clutchpacks, onder ander de aftakas, waren aan vervanging toe. Lagers, lagerhouders en het bedieningscilindertje voor de aftakasrem hadden slijtgroeven. In de trompetten was de handremkant (George ooit de handrem erop had laten staan) aan nieuwe remschijven toe. Ook de starterkrans moest vernieuwd worden.

Het meest problematische was echter de bedrading, zoals de draadjes in de versnellingsbak die het aftakasrelais bedienen. Als je ze maar iets buigt, valt de isolatie er zo af. In de bedradingpakken zitten draadjes nog dunner dan telefoondraad, dus dat betekende de hele set vernieuwen. Waar zijn onze oude vertrouwde Fordsons of Fords 5000 gebleven? Daarin was de bedrading simpel en als met die trekkers iets was, kon je gewoon blijven rijden.

Kosten 3.000 dollar
Op mijn vraag wat de reparatie ging kosten, antwoordde George: ‘Ongeveer 3.000 dollar. Maar ja, wat moet ik doen? Als ik hem wil inruilen, krijg ik er hooguit 6.000 dollar voor en met 16.000 uur op de klok willen de meesten hem niet eens zien.’ Ik vroeg: ‘Heb je het motorblok uit deze trekker niet al eens laten lassen?’ Inderdaad, hij had het bekende Ford-probleem, een scheurtje in een cilinderwand, dus moest het blok helemaal leeg. George heeft vervolgens een kaal scheurtje gelast, een cilinder opgeboord en een voering erin gezet. De rest heeft hij zelf helemaal gereviseerd.

In een paar dagen klaar

Ik was nogal verbaasd bij het binnenkomen, maar nog meer toen ik twee dagen later terugkwam om een paar foto’s te maken. Toen had George de achteras alweer gemonteerd.

Foto

 • Werkplaats
  Foto: Foto's: Ed Bakker
 • Werkplaats
 • Werkplaats
 • Werkplaats
 • Werkplaats

Laatste reacties

 • Bison

  Wij zitten hier nogal ver van een dealership(minimaal 100 km) zo de bekwaamheid om jezelf te helpen is bijna een must .Ik repareer mijn trekkers en machinery ook zelf en heb het ook jaren gedaan voor buren.
  Voordat ik emigreerde heb in Holland een jaar of 10 als monteur/machinist/lasser gewerkt bij een loonbedrijf en een agrarisch dealership in Nieuw Vennep zo ik was goed voorbereid.

 • ed12345

  bison bij wie heb je gewerkt? heb jij Lanser en Hans Stammes ook gekend?

 • Bison

  Ed ik ben in 67 bij loonbedrijf HH van Egmond in Rijnsburg begonnen,heb ook een jaar of wat bij Ben Hogeduin(oegstgeest) gezeten.
  De laatste 4 jaar voor ik emigreerde in 1980 werkte ik bij Gebr Heemskerk(N vennep).Ik molk in al die jaren nog een 20 koeien ook,..Ik maakte lange dagen toen.
  Lanser rings a bell maar ik kan de naam niet thuisbrengen,de ander niet.

 • ed12345

  Bison Lanser had een loonbedrijf in Nieuw Vennep (of hoofddorp) en Hans Stammes heeft dat over genomen en later verhuist naar Beinsdorp de bedrijfsnaam is Loon op Zand waar zijn zoons nog steeds het bedrijf doen maar het is meer op het werk voor gemeentes en grondverzet en sloopwerk ingesteld En Lanser begon een soort agrarische supermarkt waar je zoals zaden en hand en tuin gereeschap kon kopen

 • Bison

  Ed ze blijken allebij onbekend voor mij.Ik had naast werken in Nieuw vennep en wat handel met een paar boeren daar weinig met de buurt van doen
  Ik woonde en had mijn koeien in Leiden.

 • Gerjo-Kompier1

  Bison, ik heb deze blog met reacties aan Ben Hoogduin (junior) laten lezen. Hij kan zich u nog herinneren. Ben heeft mij uw echte naam gegeven. Het loonbedrijf is zo'n 20 jaar geleden opgeheven: geen geschikte opvolger en de Gemeente wilde de bedrijfslocatie hebben. Hierbij is grond geruild. Volgens Ben is hierbij 7,5 hectare van uw oude boerderij betrokken. Ben Hoogduin senior is anderhalf jaar geleden overleden.

 • Bison

  Niet zo leuk om dat te horen van Ben sr Gerjo-kompier1,ik mocht die ouwe Ben wel al rookte het wel eens tussen ons twee.lol.
  Doe jonge Ben de groeten maar van me,..wat doet hij nu nu het bedrijf weg is?
  Ik denk dat hij toch verkeerd is met die land ruil,ik had maar 5 ha en dat was pacht grond van de gemeente,..of hij moet dat land bedoelen?

 • Gerjo-Kompier1

  Bison, Ben werkt nu als hovenier op een golfbaan. Toen hij nog als graafmachinemachinist in dienst was bij zijn vader was hij daarnaast ook molenaar. Hij woont nog steeds bij die molen, maar zover ik weet is de functie overgenomen door een electrisch gemaal. Als ik hem zie, zal ik navragen hoe het met de grond zit. Nog mooier zou zijn als er op een of andere manier contact buiten deze site om gemaakt kan worden.

 • Bison

  Een mooi plekkie bij die molen,beetje klein maar beter dan er vlakbij hoog op en flatje met zo'n konijnenruif voor het raam.Het was zonde van God om die mooie broekpolder onder de huizen te douwen.
  mijn email zal wel bekend zijn bij de redactie,..ik kan het hier ook wel posten maar dan krijg ik mischien te veel 'fanmail' lol

 • Mels

  Ik mail je dan zeker;-)

 • Bison

  Kan je nou toch ook Mels,..als je abbonee ben.
  Ik ben dat niet,...mijn te duur.

 • Mels

  Ben geen abbonee Bison.mij te duur. Gaat alleen over schaalvergroting varkens en koeien. Ik heb een contact bij de redactie dus die mail zal geen probleem zijn denk ik. Zo het nodig is bv als we wel naar Canada gaan dan meld ik me via de redactie. Ik kom niet eerder dan dat die damm snow verdwenen is:-(

 • Bison

  Die snow heeft z'n voordelen,...het verbergt de rotzooi.ha

 • Mels

  Bedoel je dat t beter is om te komen als er sneeuw ligt????;-)

 • Bison

  Valt niet veel te zien als alles onder de sneew zit,..of je moet sneewmannen willen bouwen.ha

 • Mels

  Zelfs de boys hebben ondertussen de balen van de sneeuw en kou dus lijkt t me niet slim...

 • Bison

  En jij denkt dat ik die witte troep niet zat ben zeker,..ik er sinds half october tegenaan te kijken.was vanacht 20 onder nul.. jeez

 • sybrenm1

  Als je daar in het noorden van Alberta zit is dat wel te verwachten :-)

 • Bison

  Tell me about it.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.