Commentaar

407 x bekeken 1 reactie

Melkrobot wint publieksprijs

De melkrobot is volgens de meeste lezers de beste innovatie in de landbouwmechanisatie van de afgelopen 25 jaar. De Crop Heater de grootste mislukking.

Boerderij stelde een top tien samen uit tientallen winnende en mislukte uitvindingen van de afgelopen 25 jaar in Nederland. Bezoekers aan de internetsite van Boerderij stemden op hun favoriete topper en blooper. In totaal brachten ruim 320 bezoekers hun stem uit. Het resultaat is een verassende rangorde in zowel de top tien van toppers als in de lijst met floppers. Kijk hier voor de volledige lijsten.

Ruim 31 procent van de bezoekers stemde op de melkrobot als de uitvinding die het meest heeft bijgedragen aan de mechanisering in de Nederlandse landbouw. De overwinning van de melkrobot is een close finish. De nummer twee, de continu variabele transmissie (cvt) in landbouwtrekkers, won 30 procent van de stemmen. De melkrobot en cvt-transmissie zijn door het publiek ver boven de overige toppers geplaatst. Nummer drie, de axiaalreiniger, volgt op grote afstand met slechts 9 procent van de stemmen.

Een duidelijke loser
De Crop Heater kreeg ruim 40 procent van de stemmen in de categorie floppers en prijkt fier bovenin de top tien. Op de tweede plaats eindigde de zwenkploeg met 13 procent van de stemmen.
De Crop Heater is een rijdende oven. De machine pakt versgemaaid gras op en verhit het ongeveer 40 seconden intensief. Het geblancheerde gras zou op die manier binnen enkele uren kuilrijp moeten zijn. Maar technische problemen (geringe capaciteit) en stijgende brandstofprijzen werden de dieselslurpende machine fataal. En op een positieve bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot, kan men deze vinding evenmin betrappen.

Tegenreacties
Veel stemmers gaven ook een reden voor hun keuze. Een overzicht van alle reacties vindt u in de voorgaande weblog. Zo heeft de melkrobot niet alleen maar medestanders. Een gebruiker van de Lely-melkrobot laat met zijn commentaar: ‘zeer slecht, want dat ding moet goed en snel aansluiten, maar dat kan je wel vergeten’, een heel ander geluid horen. En daarmee plaatst hij een terechte kanttekening, want de melkrobot is 15 jaar na de introductie nog steeds volop in ontwikkeling om zich te ontdoen van kinderziekten.

Ook hebben veel stemmers zelf toppers of floppers aangedragen. Zo had volgens een zekere meneer Mulder de weilandbloter van Schouten niet in de toptienlijst van toppers mogen ontbreken. Ook de Twintand van de Niemeyer-cirkelhark en de kluitenscheider zijn volgens stemmers toppers in de mechanisatie.
Bloopers die volgens enkele stemmers in de top tien ontbreken, zijn onder meer de hydrostatische aangedreven vooras van John Deere en de giertank met dubbele tank (onderin drijfmest en bovenin water).

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans 1985 Deventer

    Beste Geert,

    Mooie verhalen, prettig om te lezen, hoog informatief gehalte, zit je nog bij de Boerderij ?? op dit moment, gr Hans

Of registreer je om te kunnen reageren.