Commentaar

769 x bekeken 9 reacties

Trekkers op hoge poten

De lopende trekker die over uw sloot heen stapt is in aantocht. Een bedrijfsfilm van John Deere toont een prototype zonder wielen, maar op zes hoge poten.

In een filmpje stapt een trekker op zes poten als een reusachtig ijzeren insect door het bos. Geen filmshot uit Star Wars, maar een demonstratiefilm van de Pulstech Oy Walking Machine. Die wordt ontwikkeld door het Finse Timberjack, de bosbouwpoot van fabrikant John Deere.
De trekker op zes poten is volgens insiders in eerste instantie ontwikkeld voor de bosbouw. De trekker kan zeer moeilijk bereikbare terreinen betreden. Hij heeft geen last van lekke banden veroorzaakt door scherpe houtsplinters of rotspunten. Omvallen op steile hellingen kan de zespoot evenmin. De ijzeren mier kan over moerassige velden lopen waar trekkers op wielen weg zakken. De zes poten hebben in hun rubberen schoenen sensoren die voordurend de bodemdruk detecteren. Indien gewenst past de elektronica het gewicht per poot aan. De lopende trekker heeft voorop een cabine en laat zich bedienen via een joystick. Achterop, tussen de poten, is er een opbouwplatform voor bijvoorbeeld een kraan.

Voor de landbouw lijkt de lopende trekker geen alternatief, dus de bandenfabrikanten kunnen gerust zijn. Misschien wel voor waterschappen, die met de lopende trekker zo over uw slootje heen kunnen stappen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  maarten

  Leuke machine. Ik werk zelf bij een boer en ben 10 jaar. Ik denk dat hij zoiets ook wel handig vindt.

 • no-profile-image

  hihi

  Wat willen ze nu daar weer mee proberen? Trekker gaat toch sneller?

 • no-profile-image

  cees-jan

  Ik vind het leuk.

 • no-profile-image

  me

  In de bosbouw is het een grote flop. Wel in Jules Unlimited geweest, maar er werkt niemand mee.

 • no-profile-image

  willem

  een kleine reactie naar hi hi deze machine is bedoeld om het bos te sparen van grote bandensporen, de machine loopt door het bos met grote stappen. snap je hi hi.....

 • no-profile-image

  bram buijs

  hoi ik ben 12 laar ik vin ut wel un luek ding maar hij gaat nie snel en hij is niet sterk joooo!!!!!!

 • no-profile-image

  bertjan

  ik ben 13 jaar en ik vind dat ze dat geen trekker meer kunnen noemen

 • no-profile-image

  hendrik

  lijkt me makkelijk voor Groot Salland en Rijkswaterstaat voor baggeren bij landen.

 • no-profile-image

  etterbak

  deze machine zal helaas niet grootschalig ingezet worden, mede door zijn dure aanschaf. wel zal hij goed kunnen funcioneren op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals in heuvelachtige bossen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.