Commentaar

2541 x bekeken 40 reacties

Eindelijk een trekkerrijbewijs

Eindelijk komt er in 2009 definitief een rijbewijs en kentekenplicht voor landbouwtrekkers Dat luidt het einde van een tijdperk in waarin tieners met 30 ton ongeregistreerd staal en met 50 kilometer per uur door een dorpje mogen rossen

Het trekkerkenteken en rijbewijs worden definitief ingevoerd in 2009. Dat maakte Verkeer en Waterstaat in een brief bekend . Zo komt er na jaren van gesteggel een eind aan de wantoestanden in Nederland. Het enige land in de EU waar onervaren tienerchauffeurs nog met anonieme trekkers mogen deelnemen aan het verkeer.

Vodje verdween in de la
Ik weet het nog goed dat ik als zestienjarige zelf een trekkerrijbewijs moest halen. Dat was in september 1980. Het examen werd op ons erf afgelegd. De examinator droeg mij op om één keer voor- en achteruit te steken met de trekker en kipwagen. Dat was alles. Ik was zwaar teleurgesteld toen ik het groene papiertje in de handen gedrukt kreeg. Het vodje verdween in een lade, waar het ook nooit meer uitgekomen is.

Zescilinder van 95 pk
De trekker en wagen waarmee ik het examen afgelegde waren voor die tijd redelijk groot van formaat. Een zescilinder trekker van 95 pk en een kipwagen met een laadvermogen van 9 ton. Daarmee mocht ik dus als zestienjarige over ’s lands wegen crossen, zij het dat de trekker destijds niet veel harder ging dan 30 kilometer per uur.

360 pk en 60 kilometer per uur
Nu, 25 jaar later, zijn de trekkers en werktuigen van een heel andere orde. Standaardtrekkers van 360 pk, met een topsnelheid van 60 kilometer per uur, die meer dan 30 ton aan de trekhaak slepen. Je moet er niet aan denken dat een tiener met een dergelijke combinatie je op volle snelheid tegemoet komt op een smal B-weggetje.

Rijbewijs op niveau
Hopelijk gaat de overheid het trekkerrijbewijs flink opwaarderen. Geen rondje op het erf, maar een rijexamen dat het niveau van een vrachtwagenrijbewijs nadert. Want de trekkers van nu zijn wat formaat betreft al groter en sterker dan menig vrachtwagen. En het geeft de tieners die slagen voor het rijbewijs ook meer voldoening. Of vindt u van niet

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  -

  iemand van 16 kan mooi helpen op de boerderij met bijv. gras schudden. Hierbij moet je soms een stukje over straat. Dit moet ook mogelijk blijven, en niet dat de boer er steeds weer heen moet om de straat over te steken.

 • no-profile-image

  JH

  Trekkerrijbewijs ok, maar hoe zit het met de "ervaren" chaufeurs van bijv. boven de 25 die al jaren veilig een trekker besturen? Moeten wij nu nog eens een keer komen opdraven om dat roze papiertje te komen halen? Welke rijschool heeft überhaupt een trekker en waar laten ze de dubbele bediening? Lijkt me wel handig als we bij een volgende keer verlengen op het gemeentehuis zo aan kunnen geven ook even een stempeltje bij de trekker te zetten. Anders misschien zo'n regeling als bij motoren of bijv. een rijbewijs als je boven de 40 wil rijden?

 • no-profile-image

  Rik

  Je hebt het hier alleen maar over te jonge jongens die op trekker rijden, er komt veel mee bij kijken. nu meot je vast apk enz. wegenbelasting dus zo'n voordeel is het niet. en ik was niet teleurgesteld hoor toen ik mijn rijbewijs kreeg

 • no-profile-image

  rinus

  Slechte zaak, weer een extra regeling. En over de grens van Belgie en Duitsland is nu al een CE rijbewijs vereist als buitenlander op een trekker die sneller kan dan 32 km. Een CE rijbewijs als eis zou een betere zijn, en maakt chauffeurs ook beter inzetbaar op de arbeidsmarkt

 • no-profile-image

  Rens-Willem

  wat belachelijk dat de ''tieners'' zo giga afgeschildert worden als snelheidsmaniakken, welke volgens geert met volle snelheid op een B weggetje rijden. ik ben 19 jaar, ben werkzaam bij een akkerbouwer. ik moet zeggen dat een dergelijke grote combinatie (hier in de buurt gem. 150 pk, 40 km/u) voorzien is van dermate goede remmen. en dat vergat geert volgensmij even te melden. en ik moet zeggen dat de meeste jeugdige rijders hier vrij normaal rijden hoor, helemaal in het dorp. en de fendt 936 met standaard 360 pk en 60 km/u is nog niet eens in productie, dus hou het voorlopig nog maar even bij standaart 250 pk en 50 km/u. (jcb's lopen hier niet in de landbouw) ik ben het wel met geert eens dat zulke hoge snelheden andere eisen stellen aan een rijbewijs. maar zo streng als een vrachtwagen rijbewijs? waar gaat dit naar toe? kent men het gevoel eigen verantwoording niet meer? en scheer niet alle jeugdige rijders over een kam.

 • no-profile-image

  ljdekker

  De boerenjongens die het trekkercertificaat halen, hebben bijna altijd wel ervaring met de trekker. Ze beginnen al op jonge leeftijd te rijden, dus ik vind het wel een beetje zeuren dat tieners onervaren zijn. Er zijn er ook genoeg die veel ouder zijn en een gevaar op de weg zijn!

 • no-profile-image

  Fokkink

  Ik vind het maar kloote, dat ik dit jaar 14 word en in 2009 pas 16, en ik nu al op de trekker op het erf rijd. Moet ik ook zo'n 'grootrijbewijs' halen, slaat nergens op. Ik woon thuis op een boerderij met alleen een trekker van 100 pk een New Holland Ts100A 40km en daarvoor moet je zo groot examen voor doen?

 • no-profile-image

  martin haarman

  vraagje: wat moet je kunne voor een rijbewijs?

 • no-profile-image

  frank

  met de opmerking over "tienerchauffeurs" ben ik het eens. Het moet niet de bedoeling van de schrijver zijn geweest om jonge mensen automatisch te bestempelen als slechte en roekeloze chauffeurs. laten we liever nadenken over hoe we er voor zorgen dat alle brokkerpiloten van de weg af blijven en dat de kundige mensen zonder al te veel moeite kunnen (blijven) rijden.

 • no-profile-image

  Maarten

  Ik vind et opzich wel goeie regel, maar die 'tieners' kunnen meestal best wel beetje rijden. Ik word binnekort zelf 16, dus ik weet waar ik over praat.

 • no-profile-image

  JD

  als je niet blij bent dat je je trekker rijbewijs haald dan ben je knap stom en een kanteken er op is ook wat dom wanneer rijd zon ding te hard ? het gaat jullie gewoon om het geld

 • no-profile-image

  Robin gosens

  Ik ben nou 15 en 4 maart word ik 16, IK vind dat heel die geert onzin uit kwatst want waar vind je hier een tractor van 360 pk ? NERGENS ja alleen mijn trekkertrek tractor, margoed ik rijd al ruim 6 jaar alleen op een tractor en kan het dus handig alleen af en op de weg ook !! wij zen gin klén kiendjes meer zo als jullie ammel denken kijk eerst naar je eigen met zon bakkebeest op de weg en dan pas over jongere bestuurders gaan lope zeiken laat die mennekes tog rijde, net als ik !

 • no-profile-image

  adriaan

  moeten u de trekkers die ouder zijn als25 jaar ook voorzien worden van een kenteken

 • no-profile-image

  mous

  ik vin het een kut streek laat ze dat eeffe een paar jaaar later doen als ik het heb. heb ik weeer. wei dit verzonnen heb............

 • no-profile-image

  maarten

  Ik vind het wel een goed idee want je kan als jonge/meisje van zestien wel trekker rijden daar zit het hem ook niet in maar het is vaak het inzicht dat je mist. Het is net zoals autorijden het rijden is niet zo moeilijk maar al het verkeer dat je tegen komt op de weg dat zorgt ervoor dat het moeilijk wordt. En je moet voor je autorijbewijs niet voor niets lessen nemen om met het verkeer om te kunnen gaan.

 • no-profile-image

  Gerben

  Goed idee

 • no-profile-image

  jo

  goeie zaak jo dat rijbewijs ce komen wij ook eindelijk eens van die broodrover af die maar te pas en te onpas door de finiks wijken crossen als een kip zonder kop ik ben toch lekker groter als jij en als je niet aan de kant gaat dan duw ik je aan de kant bah laat ze maar lekker dat ce rijbewijs halen kunnen ze ook niet meer zo goedkoop werken met hun boerentroep je hebt er alleen maar last van groeten!!!!

 • no-profile-image

  M Westenberg

  Goed zo Geert. Laat ze er maar wat voor doen. Je moet het meteen flink aanpakken CE rijbewijs met een chauffersdiploma. Maar... Dan moet jij dat werk allemaal maar zolang doen als half tractorrijdend Nederland in de schoolbanken zit.

 • no-profile-image

  dirk

  Onzin, die jongens zijn ervaren zat!!!!\\ laat ze lekker wat rommelen met die trekkers ze gaan echt niet te hard zoals die achterlijke grondkarreboeren!!!!!

 • no-profile-image

  lars

  goeidag ik heb een vraagje ik ga als het goed is dinsdag me trekkerrijbewijs halenmaar als in 2009 een rijbewijs komt geld dat dan ook voor mij

 • no-profile-image

  ikkuh..

  Onzin als je al op jonge leeftijd op de trakker zit heb je genoeg ervaring... Hebben ze geld nodig ofzo..

 • no-profile-image

  Geverinkje

  ik had gehoord dat je vanaf 1 mei 2008 17 moet zijn voor je trekker rijbewijs?

 • no-profile-image

  kyra

  hoe duur kost een trekkerrijbewijs?
  groetjes kyra

 • no-profile-image

  Rick

  Ik snap er nog steeds niks van. Ik hoor verhalen dat je 18 moet zijn om over de openbare weg te mogen met een trekker. Maar dan hoef je dan geen trekkerrijbewijs voor te hebben. Maar is er nog 1 of andere mogelijkheid om over de openbare weg te mogen rijden als je 16 bent. Want er zit ook veel verschil als je vanaf je 4e al meegaat op vrachtenwagen en vanaf je 10e al op een trekker rijd. Kan iemand mij hier goede en duidelijke uitleg over geven?
  Alvast bedankt .

 • no-profile-image

  Stefan

  Hallo Rick, Dit bericht is al 2 jaar oud. Zo lang wordt er al gepraat over een echt trekkerrijbewijs. Op dit moment is het zo dat als je 16 bent, je trekkercertificaat moet halen. Dan mag je op elke trekker rijden die er bestaat. Vanaf je 18 e mag je naar mijn weten zonder enkel rijbewijs op een trekker rijden. Men wil dit veranderen naar 18 jaar + een kwalitatief goed rijbewijs.

  Op de reacties van sommige gebruikers hier... Het zijn in mijn ogen bekende reacties, van ik kan het wel, ik kan op het erf ook goed rijden etc. Maar in het openbaar verkeer is dit GEHEEL anders. Er komt vele malen meer op je af dan op het land te maaien of te gieren.

  Persoonlijk vind ik het een goede zaak dat er een dergelijk rijbewijs komt echter moet de overheid het niet overdrijven. Want een scheiding maken tussen lichte en zware trekkers is niet eenvoudig.

  Voor de personen die nog willen zeuren, 23 jaar. Rij per jaar 30.000 km in de auto en zeer regelmatig met groot gereedschap op de openbare weg. + 8 jaar ervaring.

 • no-profile-image

  Rick

  Nou snap ik het al wat beter. Maar in 2009 mag er nog wel gewoon door 16 jarigen op trekker gereden worden (als je een trekkerrijbewijs hebt dan). Bedankt voor de heel wat betere uitleg !

 • no-profile-image

  Wim Breedijk

  Ik ben ruim 30 jaar examinator van het trekkerrijbewijs. Aanvanklijk mochten wij niet op de openbare weg het examen afnemen. Dat was te zot voor woorden. Inmiddels mag dat gelukkig wel. De veel gehoorde opmerking, dat boerenjongens (en meisjes ) voldoende ervaring hebben is natuurlijk zotteklap. Je komt pas kijken in het verkeer! Elk examen dat ik afneem is meteen een instructieles. Ik moet er vaak nog op wijzen hoe men een paniekstop moet maken, terugschakelen voor de bocht, niet met ingetrapte koppeling door de bocht, stuur goed beethouden, spiegel gebruik om maar een paar van de vele tekortkominingen te noemen. Meestal dingen waarop men net niet kan zakken. Na het examen is ieder mammoettrein tot elk gewicht beschikbaar. Hiervoor moet een vrachtwagenchauffeur (want wat is het verschil? 20 km/u?) vele lessen en een zwaar examen afleggen. Als men zo rijdt als bij menig trekkerrijexamen is man na 5 km al gezakt. Hoe eerder het trekkerrijbewijs opgewaardeerd wordt hoe liever.

  Wim Breedijk

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik heb al vanaf mijn 17e mijn trekker certificaat ik ben nu 22 en ik rij regelmatig grote lange stukken over de weg met zo'n 18 meter lengte en zo'n 30 ton gewicht en ik heb 4 rijlessen gehad en volgens de examinator van AOC OOST was ik een modelleerling qua trekkerrijden ben zonder fouten voor de theorie en praktijk geslaagd...
  ik werk nou op een boerderij in haastrecht en het bevalt me na die jaren nog steeds prima

 • no-profile-image

  Wouter

  Ik heb net mijn trekkerrijbewijs gehaald, en veel stelde het inderdaad niet voor. Maar dat komt deels doordat de examinator vooral te maken heeft met boerenzoons, die weldegelijk weten hoe het hoort, als ze een beetje normaal zijn opgevoed. Het theorieboek lees je heus wel, daar staat ook haarfijn uitgelegd waarom een slippende koppeling slecht is enzo, maar na aantal jaren sluipen de slechte gewoontes er weer in. Tussen degenen die met een auto-of vrachtwagenrijbewijs op de trekker stappen zitten net zo goed rotte appels als tussen de 'plakgas-pubertjes'

 • no-profile-image

  Nicolle

  Ik vind het ook een beetje overdreven worden. Ten eerste, boeren wonen over het algemeen buitenaf en hebben het land vaak dicht bij huis. Het kan dan wal eens dat ze een stuk door het dorp moeten, maar rijden vooral over B weggetjes. Ik ben zelf een meid van 17 en hebbe thuis ook een boerderij. Ik rij al van jongs af aan.

  Maar wat mij niet duidelijk is, moet men in 2009 een examen afleggen als men al een auto-rijbewijs heeft? Én moet men nog een examen afleggen als men dit jaar nog een trekker-certificaat haalt?

  groetjes

 • no-profile-image

  altijdeenboer

  wat een grote praat van die oude lui denken dat ze alles zijn met hun ervaring. Ik rij al 6 jaar trekker ben nu 16 jaar. laat die oudere lui met een hun grote praat maar een dat rijbewijs halen sukkels

 • no-profile-image

  smolenaars

  blijft de leeft tijd gehand haafd van 16 jaar of is dat niet bekent.

 • no-profile-image

  sebas

  ik rijd al weet ik hoeveel jaar met de trekker en ik heb nog nooit een ongeluk gehad en ik mag nu eindelijk dinsdag afrijden maar ik vind het allemaal maar gezeik want alle boere jongens die al es hebbe gereden gaan heus niet de fout in!!!!

 • no-profile-image

  ferdy

  ik woon op een boerderij en ik weet heus wel hoe ik trekker moet besturen en die mensen die dit stoome stuk schrijven maken het stuk voor de boeren jongens

 • no-profile-image

  Wim Breedijk

  Ik adviseer de jongelui die de laatste reacties plaatsten eens tekijken naar mijn reactie van 10 augustus 2008. Ik kom nog steeds boerenjongens tegen bij het anemen van examens die op de manier waarop ze rijden voor het autorijbewijs na 5 minuten al gezakt zouden zijn. Het wordt hoog tijd dat het trekkercertificaat verdwijnt en er een examen komt waarvan die zogenaamde goede chaauffeurs gaan zweten. Levensgevaarlijk die jochies met die gevaartes op smalle plattelandswgen met onderandere fietsende schoolkinderen. Hoe sneller hoe liever een echt examen.

 • no-profile-image

  Bert

  Volgens mij komt dat trekkerrijbewijs er de eerste jaren nog niet. Ik hoor er tenminste helemaal niets meer over, dus dan gaat het nog jaren duren.

  Waarschijnlijk blijft het net zo'n gesukkel als met het brommerrijbewijs en de herexamens/ rijtesten voor de gewone automobilisten

 • no-profile-image

  bas van bronkhorst

  Ik ben geen boerenzoon. ik ben op dit moment 14 jaar oud en loop zo nu en dan welleens rond op een akkerbouwbedrijf hier in de buurt. Het eerste woord dat ik kon zeggen was John Deere. Ik kijk al jaren uit om legaal op een trekker te mogen rijden. Voor menig boerenzoon of iemand vergelijkbaars daarmee (ik dus) is trekker rijden gesneden koek. Dus het is de grootste onzin dat men hier praat over "onervarenheid". Het zijn voortaan grote machines dit mag en kan ik niet ontkennen maar als je de tijd die je leeft altijd in aanraking bent geweest met trekkers kun je daar prima mee omgaan.

 • no-profile-image

  marcel

  wat mij opvalt is dat de laatste jaren steeds meer bedrijven jongetjes van 16 aannemen om vrachten te vervoeren (trailers met 40ft reefers) die normaal met een vrachtwagen vervoerd zouden moeten worden.
  Dit moet voor de vervoerder, belasting en loontechnisch wel erg interessant zijn.
  Ware het niet, dat veel van deze personen zich "koning van de weg"voelen compleet met mobieltje in de hand en 60km/hr.op zo,n enorme trekker.
  Als ik er in de polder eentje tegemoet kom stop ik even, zij doen dat namelijk niet...

 • no-profile-image

  ko

  ik werk bij een loon werker en ik hoop volgend jaar 16 te worden dus ik ben het er niet mee eens want dan mag ik geen certificaat meer halen het is gewoon klinklare onzin van de regering

 • no-profile-image

  frits

  Ik ben 22 en heb jaren bij een loonwerker gereden, het gaat er niet om of je wel met een trekker overweg kunt, maar dat een 17 of 20 jarige,( maakt niet uit), met een trekker en wagen kan gaan rijden met een totaal gewicht van 40 of 50 ton zonder bijvoorbeeld een ook nog maar een autorijbewijs te bezitten is natuurlijk niet normaal, vroeger reden trekkers niet hard en werd er minder transport gedaan, jarenlang is de snelheid, afmetingen en gewichten opgevoerd en nooit is een rijbewijs of max. snelheid aangepast. Natuurlijk is het voor diegenen die bijna of al 16 zijn vervelend maar het invoeren van of een trekkerrijdbewijs gelijk aan vrachtauto of/en een gewicht lengte en max. snelheid aanpassing voor diegenen die een trekker/autorijbewijs hebben, waarbij natuurlijk ook een kenteken en jaarlijkse controle van het trekkende voertuig aan vast hangt!

Laad alle reacties (36)

Of registreer je om te kunnen reageren.