Commentaar

4371 x bekeken 1 reactie

Amac is failliet

Amac is failliet Het Zeeuwse bedrijf Amac in ’s Heerenhoek wordt opgedoekt.

De aardappelpoot van de Agrimac Holding met Climax, Amac en Underhaug kampte met oplopende verliezen. Van de aardappelpoot blijft Climax in Veendam (inschuurlijnen) voorlopig overeind. Natuurlijk worden de slechte marktomstandigheden meteen als voornaamste oorzaak genoemd, maar dat is niet de hoofdreden.
De Agrimac Holding is een verzameling van financieel zwakke bedrijven. Agrimac ontstond in 1994, toen Cebeco zich ontdeed van Agrifac (spuitmachines en bietenrooiers) en Amac (aardappelrooiers, frezen en inschuurlijnen). Binnen enkele jaren nam Agrimac diverse bedrijven over. In 1996 bietenroorerfabrikant WKM in Munnekezijl. In 1997 Riecam (bieten- en aardappelrooiers) en in 1998 de Climax Holding (Climax inschuurlijnen en Sieger spuitmachines) in Veendam. Vervolgens nam Agrimac voor tweederde aandeel in de gemeenschappelijke Dunor Group. Hierin bracht Kverneland zijn noodlijdende Underhaug aardappeldivisie onder. Maar zowel Amac als Underhaug liepen wat ontwikkeling betreft achter op de concurrentie en de integratie tussen de verschillende bedrijfsonderdelen verliep te traag.

Hoe het nu verder zal gaan met de resterende bedrijfsonderdelen in de Agrimac Holding is afwachten. Hopelijk vergaat het Agrimac niet als de Netagco Holding, die in 2003 aan hoogmoed en mismanagement ten onder ging. Het goede nieuws is dat Agrifac-bietenrooiers technisch een goede naam hebben in zowel Nederland als er buiten. En ook de zelfrijdende spuitmachines van Agrifac genieten faam bij loonwerkers en recent produceert Agrifac ook zelfrijders voor het degelijke Duitse bedrijf Amazone. Het slechte nieuws is dat de suikerbietenteelt in Europa de komende decennia wordt ontmanteld.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    C. de Ridder

    Hoe zit het dan met de AMAC-onderdelen. Zullen die er dan nog wel zijn? Er zal wel een doorstart komen zeker voor jaren zo'n goede naam en kwaliteitsmachine dit kan toch niet in de Nederlandse landbouw dat dit ook nog ten onder zou gaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.