Foto: Póttinger MechanisatieAchtergrond

Sensoren op spuitboom slim benut

De vernieuwde Amazone UX01-spuiten hebben minder last van zwiep en spuiten nauwkeuriger dankzij sensoren op de spuitboom.

Amazone vernieuwt de getrokken spuiten; de UX01. Meest opvallend zijn de nieuwe opties voor de spuitboom. Ten eerste is er een actief dempingssysteem voor het horizontale zwiepen van de boom. Amazone zegt namelijk dit zwiepen bij grote boombreedtes terug te zien in het veld. De boom wordt hiervoor uitgerust met acceleratiesensoren. Hydraulische cilinders compenseren dan de bewegingen.

Amazone UX01-spuit. - Foto: Póttinger

Amazone UX01-spuit. – Foto: Póttinger

Ten tweede kan de boom worden uitgerust met ultrasone sensoren die ervoor zorgen dat hij automatisch contouren (heuvels) in het perceel volgt, waarop de boomhoogte automatisch wordt aangepast.

Tot slot is er nu SwingStop Pro; met die eerder genoemde sensoren is de snelheid van iedere spuitdop individueel te bepalen. In bochten wordt zo automatisch met pulsfrequenties de dosering per dop op die snelheid aangepast. Dat betekent dat in de binnenbocht de dosering daalt, en buitenom vice versa.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin