MechanisatieAchtergrond

Grote maaibreedte populair

Door hun grote capaciteit winnen Bredere maaiers, maar dan zonder kneuzer, aan populariteit. De Krone Easycut bedient dit segment.

Enkele jaren geleden was een achtermaaier met 3,60 meter werkbreedte een uitzondering, maar inmiddels wordt 3,60 en ook 4,00 meter werkbreedte steeds vaker verkocht. Krone en andere leveranciers signaleren deze trend.

Bedrijven die voor deze maaiers kiezen, doen dat om met een relatief lichte trekker een grote capaciteit te halen. Bij deze werkbreedte wordt de maaier te zwaar als er ook een kneuzer aan hangt. Vaak worden deze maaiers gecombineerd met een frontmaaier.

Ontwikkeling van de Krone EasyCut

Krone EasyCut-schijvenmaaiers zijn al lange tijd op de markt. Hun voorgangers waren de AM-typen. De EasyCuts hebben door de jaren heen steeds wijzigingen ondergaan, maar de grote lijn is gelijk gebleven.

Een belangrijke verandering was de toepassing van slijtplaatjes bij de meshouders. Bij de oude modellen wordt de complete schijf vervangen als die versleten raakt, bij de jongere volstaat het vervangen van de slijtplaatjes. Dat moment is meteen een controlepunt voor de technische staat en verraadt dat de machine al veel hectares gemaakt heeft.

Bij de oudere Krone-maaiers was het advies iedere vijf jaar de olie in de balk te vervangen, bij de jongere (ongeveer vanaf 2011) is daar geen omkijken meer naar. Wel af en toe het oliepeil controleren.

Transportstand van maaiers

Krone-achtermaaiers klappen op in transport. Daarentegen zwenkte de EC 360 tot twee jaar geleden naar achteren voor transport. De nieuwe R 360 klapt op in transport, kan in transportstand worden afgekoppeld en is technisch ­eigenlijk gelijk aan de R 280 en R 320.

Sinds 2008 hebben de Krone-maaiers het SafeCut-beveiligingssysteem: na een flinke botsing met een obstakel raakt een schotel niet los maar werkt zichzelf na het breken van een spanstift omhoog. Dit is vooral ontwikkeld voor gebieden met veel grote stenen.

Aankooptips

  • Let bij aanschaf op de algehele conditie van de machine. Zitten de eerste slijtplaatjes nog op de meshouders en zijn die niet versleten, dan heeft ze niet meer dan enkele honderden hectares gemaaid. Glijsloffen zijn niet gauw versleten; alleen op grond met veel stenen is dat weleens een slijtagepunt.
  • Draait u aan de eerste schotel, dan is die enkele graden te draaien voordat ook de laatste schotel draait. Dat is normaal.
  • Tandwielen zijn zelden een probleem. Til even aan de schijven; zijn de lagers goed, dan zijn die nagenoeg spelingsvrij. De torentjes op het eind van de balk zijn vaak het eerst versleten. Bij de R 360 en de EC 400 is er onderscheid naar machines die het zwad over de volle werkbreedte leggen of in tweeën afleggen. Bij de laatste zitten er twee torentjes en een afsteuning in het midden van de balk.
  • De nieuwprijs is voor beide gelijk. In principe is het systeem om te bouwen, al gebeurt dat zelden. Een nieuwe R 360 staat voor € 13.915 in de prijslijst. Gebruikt, in goede conditie en gebruiksklaar koop je haar voor ruwweg de helft.

Meer informatie en tips over de aanschaf van een tweedehands machine? Lees de whitepaper:

Tweedehands hooibouwmachines

Beheer
WP Admin