MechanisatieAchtergrond

Machines en spuittechniek in de hoofdrol

Tijdens openluchtbeurs Cereals trokken slimme spuittechniek en grond-bewerking de aandacht naar zich toe. Er waren geen trekkers te zien, wel volop werktuigen.

Akkerbouwbeurs Cereals werd 10 en 11 juni gehouden in het gehucht Boothby Graffoe, bij het Britse Nottingham, de stad van Robin Hood. Cereals is een mechanisatiebeurs met de focus op spuittechniek, grondbewerking, zaaitechniek en graannieuws. Nieuwe trekkers zijn er niet te zien. Werktuigennieuws dat op de Sima en Agritechnica vaak ondersneeuwt, krijgt op Cereals wel alle aandacht die het verdient.

 

Mechanisatietrends

Twee mechanisatietrends waren op de beurs te bespeuren. Vorig jaar toonde Teejet de Pulse Width Modulation. Door pulserend met een frequentie van 10 hertz de dop te openen en sluiten, kan de afgifte vloeiend tot 10 procent gereduceerd worden van normaal. Teejet meldt dat het systeem nu praktijkrijp is; het is omgedoopt tot Dynajet Flex. Fabrikant Raven toont dit jaar de Hawkeye. Die werkt volgens hetzelfde principe als de Dynajet Flex, Raven koppelt er echter ook een gyroscoop aan. Naast een flexibele waterafgifte geeft het systeem in bochten iets meer liters in de buitenbocht en iets minder in de binnenbocht, waardoor op elke vierkante meter ook echt de ingestelde hoeveelheid komt.

Zaaicombinaties

Een tweede trend is dat fabrikanten op zaaicombinaties de rotorkopeg inwisselen voor een schijveneg. Zowel Pöttinger als Sulky toonde zo’n machine. Op lichte gronden, waar minder intensieve grondbewerking nodig is, geeft een schijveneg meer capaciteit en minder brandstofverbruik. De schijveneg is overigens snel te wisselen voor een rotorkopeg.

Awards

Voor de tweede maal reikte beursorganisator Haymarket International Machinery Manufacturers Awards (Imma’s) uit voor de innovatiefste machines. Winnaars waren New Holland met de Dual Stream Header, een tweede messenblak achter het maaibord die de stoppel afmaait, Valtra met de T4-serie, Kverneland met de Kultistrip strip till-machine en Micron met een nieuwe kappenspuit.

Vind de volledige reportage in Boerderij 39.

Beheer
WP Admin