Mechanisatie

Achtergrond 4598 x bekeken 4 reacties

Agrifirm verkoopt mechanisatiebedrijf

Agrifirm heeft haar meerderheidsbelang in mechanisatiebedrijf Abemec-moeder Agrimec verkocht aan het Duitse BayWa.

Abemec verkoopt onder meer trekkers van Fendt en Massey Ferguson, pootmachines van Grimme en ploegen van Lemken. BayWa is een grote speler in de Duitse en Oostenrijkse mechanisatiewereld.

Lastige markt

Abemec is een grote dealer van trekkers, machines voor divers gebruik en landbouwwerktuigen. Het vanuit Veghel geleide bedrijf telt 200 werknemers en 18 servicewerkplaatsen. Abemec zette in 2013 €65 miljoen om. De markt staat sindsdien wel onder druk omdat prijzen voor landbouwproducten als graan en zuivel zijn gedaald. De afzet van landbouwmachines daalt daardoor in Nederland.

Nederlands-Duitse samenwerking

Eind 2013 brachten Agrifirm en BayWa mechanisatiebedrijf Abemec onder in Agrimec. BayWa kreeg in ruil voor een investering van €3,8 miljoen 49 procent van de aandelen. Het was voor het bedrijf uit München de eerste samenwerking buiten de thuismarkten Duitsland en Oostenrijk. BayWa is in Nederland ook bekend als eigenaar van graanhandelshuis Cefetra.

Kernactiviteiten

De verkoop van Agrimec/Abemec past bij de strategie van Agrifirm, die zich richt op het versterken en uitbreiden van de kernactiviteiten in de diervoeders en akker- en tuinbouw. Volgens Agrifirm is Abemec als 100 procent dochter van BayWa beter in staat zijn positie in de landbouwmechanisatie uit te breiden.

Duitse nummer 1

BayWa heeft veel ervaring in de mechanisatie. Het bedrijf de grootste dealer van landbouwmachines in Duitsland. Het bedrijf verkoopt exclusief Agco-merken als Fendt, Massey Ferguson en Valtra in Zuid-Duitsland en delen van Oost-Duitsland en heeft exclusieve contracten met Claas en voor Oostenrijk met John Deere.

De overeenstemming is onder meer onder voorbehoud van de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Het afronden van de verkoop wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2016.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Ik heb het anderhalf jaar gelden al voorspeld. Een dergelijk hoog superheffings bedrag gaat verstrekkende gevolgen hebben. De prijs die de duitsers betalen bedekt amper de waarde van de voorraad machines. De gebouwen, in hoeverre die eigendom zijn, de dealerschappen de inrichting alles krijgt men gratis. Zo blij is men kennelijk ervanaf te zijn. Straks kunnen de melkveehouders de gebouwen, die langs Campina Veghel liggen weer duur terugkopen en heeft ajwah het hele spulletje gratis.

 • farmerbn

  Zestig miljoen omzet gedeeld door 200 mensen is 300.000 euro omzet per persoon. Bij een bruto marge van 20% is er 60.000 euro beschikbaar voor loonkosten, transportkosten en huisvesting. Er blijft dus niet veel over voor winst of er wordt zelfs verlies geleden. Maw er lopen teveel mensen rond en is de boel slecht beheerd. Met hoeveel minder mensen gaan de Duitsers er een succes van maken?

 • Foxxy

  Wijs besluit!

  Machine verkopen dalen!

  Op tijd uitgestapt

 • info104

  Ook agrifirm heeft veel te veel vertegenwoordigers in dienst, zie als er een beurs is dan is het op de stand van agrifirm gewoon druk van hun eigen personeel wie moet dat betalen, ik denk wij als boer. Blijven we dat pikken en wie kan hier iets aan doen. Een ieder heeft tegenwoordig een computer en een mail, hiermee zijn veel vragen met veel minder manuren in te vullen. Farmerbn jou berekening klopt aardig.

Of registreer je om te kunnen reageren.