MechanisatieAchtergrond

Agritechnica: Kleine merken stelen show

Niet de grote, maar de kleine merken vragen om de aandacht op de Agritechnica. Geen proefballonnen, maar nieuws om direct mee aan de gang te gaan.

Alle hallen van het 42 hectare grote beurscomplex waren in gebruik. En toch kon men over de hoofden lopen, zo druk was het van 8 tot 14 november op de Agritechnica in Hannover. Het is dan ook ’s werelds belangrijkste mechanisatiebeurs. De organisatie verwachtte vorige week tegen 500.000 bezoekers te verwelkomen.

Verkoopbaar nieuws

Grote verrassingen en spraakmakende noviteiten bleven deze editie uit. De lage prijzen in de zuivel en akkerbouw maken boeren weinig kooplustig. De mechanisatiebranche merkt dit direct en ook de vooruitzichten zijn niet erg rooskleurig. De meeste fabrikanten lieten zich daarom ditmaal niet verleiden tot het tonen van innovatieve prototypes die het productiestadium nooit zullen bereiken. Ze toonden vooral verkoopbaar nieuws: nieuwe machines die we binnen één tot twee jaar daadwerkelijk op het erf kunnen aantreffen.

Bekijk een fotoreportage onderaan dit artikel.

Verrassingen van de kleine fabrikanten

De kleine fabrikanten stalen de show. Grote merken als John Deere, Case IH en Fendt hadden hun meeste kruid al verschoten. Zetor showde een designmodel, ontworpen door het beroemde Italiaanse bureau Pininfarina. Het toont hoe de Zetors er in de toekomst uit gaan zien. McCormick presenteerde de X8-serie, een nieuwe serie zware trekkers tot 220 kW (300 pk). Landini gaat nu ook traploos.

Europese markt bestormen

Verrassend zijn ook de ambities van de Chinezen. Zoom­lion en Arbos toonden op grote stands hun volledige productgamma en meldden triomfantelijk daarmee de Europese markt te willen gaan bestormen. Of de veeleisende Europese boer werkelijk zit te wachten op deze goedkope basistrekkers is een tweede.

Dé verrassing van de Agritechnica was overigens niet te vinden op de beursvloer, maar in de mededeling dat bandenfabrikant Trelleborg concurrent Mitas heeft overgenomen. Mitas is bekend van de PneuTrac, de zogenoemde bandrups.

360 gradencamera

Een van de beurstrends was de 360 gradencamera. Meerdere camera’s schetsen één 360 gradenbeeld rondom het voertuig. Onder andere Peecon, John Deere, Damman en Agco lieten het zien.


Trekker van het jaar

Op de beurs werden ook de Tractor Of The Year-prijzen uitgereikt. Van die vier Toty-awards gingen er drie naar de Agco-merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra. Fendt won met de nieuwe 1050-Vario de eretitel Tractor Of The Year 2016. Massey Ferguson won met de 5713 in de categorie Best Of Utility en heeft daarmee de beste allround boerentrekker.

In de categorie Best Of Specialised won Same de prijs met de smalspoortrekker Frutteto S 90.3. De prijs voor de mooiste trekker, de Golden Tractor for the Design, ging dit keer naar Valtra met de nieuwe N-serie.

De Toty is een organisatie waarin mechanisatiejournalisten uit 23 Europese landen jaarlijks op zoek gaan naar de beste trekkers. Voor Nederland zitten vakbladen Trekker en Boerderij in de jury.

Arend Jan Blomsma, Bas van Hattum, Martijn Knuivers en Frits Huiden

Eerder verschenen: Agritechnica; nieuws van exoten.

Beheer
WP Admin