Mechanisatie

Achtergrond 895 x bekeken

Aardappeltermijnmarkt prijshoudend na dieptepunt

Het aprilcontract bereikte dinsdagmorgen met een prijs van €5,50 een nieuw dieptepunt. De markt kwam flauw uit de startblokken en haalde een omzet van 107 contracten. Het gebrek aan nieuwe impulsen is ook deze week voelbaar. Ook het junicontract dipte, naar een nieuw dieptepunt van €6,50.

Tegen het einde van de middag kwam er meer koopbelangstelling, waarna de markt prijshoudend sloot op €5,80 (+20 cent). De openstaande positie steeg naar 4.158 (+113) contracten. De vraag is hoe lang de termijnnoteringen onder druk zullen blijven staan.

In de fysieke markt is het prijsniveau gestabiliseerd, nu de rooiperiode op zijn eind loopt. De aanboddruk van af land partijen neemt af, waardoor de effectieve markt nauwelijks lagere noteringen meer laat zien. Voorlopig zullen verwerkers echter weinig belangstelling laten zien en zich bedienen met contractaardappelen.

De exportactiviteiten lijken deze week wat kalmer dan in de voorgaande weken. De beurs in Goes noteerde voor frites €1,50 tot €2,50 (-25 cent) en PCA/Fiwap noteerde voor Bintje €1,50 (onveranderd) en €1,50 tot €2,00 voor Fontane en Challenger.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.