Transport en Logisiek Nederland verliest de realiteit een beetje uit het oog in haar laatste campagne.
Transport en Logistiek Nederland (TLN) luidt de noodklok over de toenemende concurrentie van trekkers in het wegtransport. Dat is prima. TLN is een brancheorganisatie en die moet opkomen voor het belang van haar leden. Al vele jaren schopt TLN aan tegen trekkers op de openbare weg onder het mom van oneer-lijke concurrentie. Dat snap ik niet helemaal. Het staat een transportbedrijf vrij om een trekker en dumper te kopen en daarmee de weg op te gaan. Van oneerlijke concurrentie is pas sprake als iemand iets mag, wat een ander niet mag. De TLN-leden kunnen gewoon naar een dealer gaan en een trekker kopen.
Verkeersveiligheid
Dat het argument van oneerlijke concurrentie een beetje sleets is geworden, ziet TLN zelf nu ook blijkbaar in. Nu gooit de organi-satie het op het argument van verkeersveiligheid. Inderdaad zijn er soms trekkers betrokken bij verkeersongelukken. Uit een door TLN geciteerd rapport blijkt dat de trekkerchauffeurs lang niet altijd schuld hebben aan de ongelukken waarbij ze betrokken zijn. Soms wel en dat is te betreuren, net zo goed als het te betreuren is dat er vrachtauto’s betrokken zijn bij ongelukken. Zeker als het vermijdbare ongelukken zijn.
Overdreven
TLN verliest de realiteit een beetje uit het oog in haar laatste campagne. Zo roept de organisatie in een petitie die onlangs is aangeboden aan de Tweede Kamer, dat 200.000 trekkers in ons land ‘dagelijks en in toenemende mate’ op de openbare wegen worden ingezet. Dat lijkt me zwaar overdreven. Een tendentieus stuk in De Telegraaf rept over ‘truckende tractoren’, die door als paddenstoelen uit de grond schietende loonbedrijven worden aangeboden en voor een schijntje ingehuurd kunnen worden. Deze trekkercowboys halen veel omzet weg bij de transport-bedrijven, die wel de toevoeging ‘erkend’ hebben. Verder maakt het ronkende Telegraaf-verhaal melding van jonge Polen en Roemenen die door de loonbedrijven worden ingehuurd.
Eenzijdig
Jammer dat een organisatie als TLN zo eenzijdig en zwaar overdreven tekeer gaat. Ik denk dat ze zichzelf daarmee ook in de voet schiet. Want iemand die het met het TLN-verhaal niet eens is, kan zo een paar zaken aanwijzen die niet waar zijn. Daarmee verliezen ook de argumenten die wel waar zijn aan kracht. TLN heeft immers wel een punt als het gaat om ongelijkheid in wetgeving. Maar in geen enkele uiting zien we iets terug over zaken die al worden aangepakt, zoals het nieuwe trekkerrijbewijs. En natuurlijk moeten we erkennen dat de wetgeving in Nederland niet erg up-to-date is als het gaat om landbouwverkeer.
Arend-Jan Blomsma
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.