Mechanisatie

Achtergrond 641 x bekeken

Bijna voor alles een robot

Een van de sterkste staaltjes high tech op boerenbedrijven is misschien wel de melkrobot.

Het gaat maar door, de robotiseringen en automatiek in de landbouw neemt in rap tempo toe. Een van de sterkste staaltjes high tech op boerenbedrijven is misschien wel de melkrobot, inmiddels al jaren op de markt. Via sensoren, software en lasertechniek werkt hij 24 uur per dag zeer nauwkeurig met een van de meest onvoorspelbare bedrijfsonderdelen; geen grond, trekkers of planten, maar levende dieren met een eigen wil. De melkrobot heeft daarbij ook nog eens de meeste impact op de bedrijfsvoering en het privéleven van een koeienboer.

Zelfdenkende techniek

Inmiddels zijn de robots uitgerijpt, is de markt overtuigd van de voordelen en vertrouwen enkele duizenden boeren al op de techniek. Ook voor de rest van het bedrijf is er een wereld aan zelfdenkende technieken te krijgen. Zo zijn er ruwvoerrobots, kalverdrinkautomaten, stalklimaatsystemen, mestrobotjes, voeraanschuifrobotjes, opdrijfhekken en kuilafdeksystemen.

Nieuwe fase voor melkrobot

De melkrobot had één maar; de systemen zijn minder geschikt voor heel grote koppels. DeLaval deed daarom wat meerdere fabrikanten zouden willen. Een carrousselmelkstal bouwen met robotarmen. De voordelen van het automatisch melken en een grote melkstal zijn hierin gecombineerd. Het is een nieuwe fase in de ontwikkeling van melkrobots.

AMR en Herd Navigotor

Onlangs namen we in Zweden een kijkje bij het eerste exemplaar dat in de praktijk draait. De veehouder beaamde na een testperiode dat de AMR van DeLaval inderdaad de beoogde capaciteit van 90 koeien per uur draait en hij meer koeien kan melken met hetzelfde personeel in minder weekuren (in Boerderij van 24 mei hierover meer).
Daarnaast was op een ander bedrijf te zien hoe DeLavals Herd Navigator bevalt. Het apparaat voorspelt aan de hand van melkanalyse of een dier een afwijking zal krijgen als ziekte of tochtigheid. Voordat er visueel iets aan de koe te zien is, kan de veehouder haar dus al behandelen. Zo zijn grote koppels makkelijker te managen.

Melken met de hand?

Rest de vraag: waarvoor blijven nog mensenhanden nodig? Op dezelfde high techbedrijven ligt misschien al een antwoord. Mensen kunnen zieke of incourante dieren verzorgen. Veel melkrobotmelkers hebben daarvoor nog een mobiel melkmachientje. En ja, ondanks dat in de robotcarrousel ook met de hand gemolken kan worden, melkte ook de Zweedse veehouder nog 10 tot 15 dieren op een grupstal. Zo blijven er altijd klusjes die nog niet in een systeem te vatten zijn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.