Mechanisatie

Achtergrond 214 x bekeken

Bij twijfel: oogsten!

Doodspuiten of wachten? Het risico op een mislukte oogst groeit met de dag.

Eind augustus zijn enkele akkerbouwers, vooral in de Achterhoek, zwaar getroffen door waterschade. Grote delen van hun aardappeloogst zijn compleet verrot. Zij zitten nu werkeloos aan de keukentafel. Voor hen is de kans op een financieel goede oogst 2010 al verkeken. Als we niet oppassen volgen er meer slachtoffers, want er hangen donkere wolken boven de intussen doorweekte akkers.

De komende winter wordt er één met ‘bovengemiddeld veel neerslag’ in Nederland. Dat voorspelt meteorologiebedrijf Meteovista, moeder van onder meer Weeronline.nl. De weerdeskundigen baseren hun voorspelling op klimaatfenomeen La Niña, een ophoping van warm water in het westelijke deel van de Grote Oceaan.

Los van de waarde van deze onheilspellende profetie, begint de tijd te tikken voor de Nederlandse aardappeloogst. De afgelopen weken zijn de akkers er niet bepaald droger op geworden. Daar bovenop dreunen de zeer wisselvallige groeiomstandigheden van de afgelopen zomer deze herfst lang na. Want na de extreme droogte willen aardappeltelers zo lang mogelijk profiteren van het vochtige, groeizame weer.

Een aantal aardappeltelers is ook gedwongen om hun gewas zo lang mogelijk groen te houden, ondanks de enorme druk van phythopthora-sporen. Voor percelen met fritesaardappelen, die duidelijk nog een veel te laag onderwatergewicht hebben, valt er weinig te kiezen: óf je rijdt aardappelen de schuur in waarvan je zeker weet dat ze afgekeurd worden, óf je riskeert een verlate (mis)oogst.

Het lijkt echter verstandig om partijen waarvan het onderwatergewicht niet ver onder de grens van 360 gram ligt, dood te spuiten en zo snel mogelijk binnen te halen. Wellicht springt de fritesindustrie zuinig om met de magere aardappeloogst van 2010 door onder meer de grenzen voor afkeuring op onderwatergewicht op te rekken. Dus bij twijfel: oogsten!

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.