Mechanisatie

Achtergrond 604 x bekeken

Aardappelprijs weer €45?

De droogte heeft al onherstelbare schade aangericht.

Ook als het pijpenstelen regent terwijl u deze Vakvisie leest, zal dit stukje u net zo aangenaam in de oren klinken als het kletterende geluid van de regendruppels op het dak. De droogte lijkt zich dit groeiseizoen als een ware sluipmoordenaar te gedragen. Door de koude en late start hield het neerslagtekort zich vooralsnog nog ongemerkt ondergronds op. Nu veel gewassen zich echter rijkelijk in het loof hebben gestoken en het verdampingsproces op volle toeren komt, laat de grond geen vocht meer los en komen de gevolgen daarvan plots met een schokgolf aan de oppervlakte.

Zo hakte de droogte er eind vorige week in veel percelen snoeihard in. Aanvankelijke scheurtjes in de klei barsten open tot vallen waarin akkerbouwers hun ledematen konden steken.

Of het bij u nu regent of niet, het vochttekort heeft in veel gewassen al onherstelbare schade aangericht. Op de zandgronden zagen de telers vorige week met lede ogen aan hoe hun aardappelen en bieten wegschroeien onder de brandende zon ten gunste van het onkruid. Zelfs het aanvankelijk veelbelovende graan kreeg op veel plaatsen te weinig vocht en aborteerde aangelegde korels, in de hoop dat de overige korrels nog wel gevoed kunnen worden.

Langzaam kruipt het neerslagtekort richting het droogste jaar van de vorige eeuw: 1976. Toen stegen de aardappelprijzen tot een recordhoogte van meer dan een gulden per kilo, ofwel ongeveer 45 eurocent.

Ook dit jaar zullen de hogere prijzen de lagere kilo-opbrengsten soms meer dan goed maken. Maar niet zo extreem als in 1976, vermoed ik. Toen stelde de beregeningscapaciteit landelijk nog niet veel voor en was, anders dan nu, heel West-Europa in de greep van de droogte. Dit neemt echter niet weg dat droge jaren doorgaans financieel gunstig uitpakken voor de akkerbouw. Wie zijn aardappelen en uien goed kan beregenen, zal alle moeite en investering dik terugverdienen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.