Mechanisatie

Achtergrond 214 x bekeken 1 reactie

Een addertje onder het graan

Graanoverschot verplicht verwerken tot biobrandstof lijkt een ingenieus plan.

Zodra een graanoverschot in Europa dreigt, moet graan verplicht worden verstookt in auto’s en vrachtwagens. Dit is in hoofdlijnen het ingenieuze plan van LTO, dat is uitgewerkt door het Hoofdproductschap Akkerbouw.

Het LEI heeft inmiddels de effecten van het plan doorgerekend. Normaal heeft een 5 procent hogere graanproductie een prijsdaling van 8 procent tot gevolg. Als het graanoverschot echter wordt verwerkt tot bio-ethanol, volgt er geen prijsdaling. Omgekeerd zal de graanprijs nauwelijks stijgen bij een opbrengstdaling van 5 procent, mits de graankraan naar biofabrieken direct wordt dichtgedraaid. Pas wanneer de opbrengsten met meer dan 10 procent schommelen, worden de graanprijzen instabiel. Dit komt volgens het LEI slechts eens in de 20 jaar voor.

Het LTO-graanplan kan wellicht rekenen op steun vanuit Brussel. Het sluit immers mooi aan op het Europese biobrandstoffenbeleid. Dat verplicht de oliebaronnen om in 2020 de diesel en benzine met minimaal 10 procent bij te mengen met biobrandstoffen. Bovendien zijn er positieve neveneffecten: minder verstoring van de wereldgraanmarkt en de bijproducten zijn uitstekend geschikt voor de verwerking in veevoer. Zo kan de immense import van bijvoorbeeld sojaschroot eindelijk worden ingedamd. Dat laatste is weer goed om de ontbossing in Zuid-Amerika af te remmen.

Ik zou bijna wensen dat ik het plan had bedacht; het is eenvoudig en het mes snijdt aan twee kanten. Waar zit dan toch het addertje onder het graan? Wel, er hangt hoe dan ook een prijskaartje aan. Het is nog onduidelijk hoe hoog de prijs is en wie de rekening betaalt. De NAV zet alvast in op een stabiele graanprijs van €150 per ton, terwijl Brussel in het aanstaande interventiesysteem graan uit de markt haalt voor slechts €101,31 per ton. Daarbij weet ik niet of de biobrandstoffabrikanten het leuk vinden dat zodra er een graantekort is, zij verstookt zijn van hun grondstof.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert, het plan klinkt inderdaad als het ei van Columbus. Ik krijg alleen het gevoel dat als dit plan door gaat er geen graan overschot meer is, geen graan voorraad meer als buffer voor een slechte oogst. Kennelijk heeft de uitvinder van dit plan geen >boodschap< aan een gegarandeerde voedsel voorziening. Alle premitieve volkeren doen aan voedselvoorraad beheer zodat ze één slechte oogst kunnen overleven. De moderne mens ziet een voorraad alleen maar als kosten post en dat terwijl hij alles verzekert wat maar mogelijk is. Het meest belangrijkste >zijn eten< blijkt hier buiten te vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.