Mechanisatie

Achtergrond 384 x bekeken 1 reactie

Pas op met gratis advies

Kleine akkerbouwers worden steeds afhankelijker van gekleurde adviseurs.

In de gure aanloop naar een nieuw groeiseizoen rijzen meteen de eerste teelttechnische vragen. Moet ik meer suikerbieten zaaien om het quotum vol te krijgen in een korter groeiseizoen? Moet ik toch maar gewoon het land op gaan en dan maar wat structuurschade voor lief nemen? En hoe houd ik intussen het pootgoed rustig?

Gedurende het groeiseizoen komen er heel wat dilemma’s af op een akkerbouwer. Het gaat ook vaak nog eens om ingrijpende beslissingen die onder hoge tijdsdruk genomen moeten worden. Dan is het prettig als een deskundig en ervaren iemand je terzijde staat.

Het gros van de akkerbouwers maakt tijdens de gewasgroei dan ook gebruik van diverse adviseurs, zo blijkt uit een enquête die is uitgevoerd via Boerderij.nl. De resultaten hiervan staan in deze uitgave voor abonnees met de maandelijkse Editie Akkerbouw.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral ‘gratis’ advies van leveranciers van producten de belangrijkste bron van teelttechnische informatie is. Met name de kleinere akkerbouwers maken hier gebruik van. De grote telers hebben vaak een heel netwerk van onafhankelijke specialisten, voor wie ze moeten maar ook willen betalen.

Dat onder financiële druk vooral de kleinere akkerbouwers bezuinigen op onafhankelijk advies is begrijpelijk. Maar deze groeiende afhankelijkheid van teeltadvies via koppelverkoop is ook zorgelijk.

Het moet gezegd dat leveranciers van met name gewasbeschermingsmiddelen vaak zeer deskundig zijn. Tenminste, als het gaat om middelenkeuze en optimaal spuittijdstip. Maar adviseren deze vermomde verkopers ook dat een bespuiting niet per se noodzakelijk is?
Gelukkig kan een akkerbouwer meerdere bronnen raadplegen, zoals de onafhankelijke vakbladen. Zo’n 60 procent van de telers zegt dat ook te doen. Want wie blind vaart op gratis advies, gaat vroeg of laat het schip in.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert ik kan met je mee voelen waar het gaat over >koppelverkoop< Alleen een goede adviseur zal nooit een behandeling voorschrijven als die echt niet nodig is. Zijn bestaansrecht is gelegen in >tevreden klanten< die goed scoren. Als ik je artikel goed lees, moet ik dus ook zeer terug houdend zijn met de adviezen uit Boerderij en de supplementen. Ze komen ongevraagd en onbetaalt op mijn bureau!. Er zou dus een luchtje >sponsering< aan kunnen zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.