Mechanisatie

Achtergrond 741 x bekeken

Vicon viert 100-jarig jubileum

Het jaar 2010 is een mijlpaal voor het merk Vicon. Het is precies 100 jaar geleden dat de oprichter Hermanus Vissers zich als loonwerker in de Haarlemmermeer vestigde.

Onder de naam Vicon (Vissers Constructiebedrijf Nieuw-Vennep) groeit het bedrijf uit tot een internationaal bekende landbouwwerktuigenfabrikant. Wereldwijd zijn er ondertussen meer dan 2 miljoen machines verkocht onder de Vicon-merknaam. Vicon is nu een van de twee hoofdmerken van de Noorse Kverneland Group. Dit bedrijf produceert de machines in Nederland, Duitsland, Denemarken, Italië en Frankrijk.

Geschiedenis

In de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg Vicon internationale bekendheid met toentertijd innovatieve machines als de acrobaat en de pendelstrooier. In de jaren zestig ontwikkelde Vicon een spitmachine, als alternatief voor het ploegen. Die werd geen succes.

Cyclomaaier

Eind jaren zestig kwam de cyclomaaier, een belangrijke versterking van het hooibouwprogramma. Na een periode van onstuimige groei telt het bedrijf ondertussen 1.000 medewerkers. De basis voor het Vicon-spuitenprogramma wordt in de jaren tachtig gelegd door de overname van de Belgische spuitenspecialist Allaeys. Het productprogramma van de ruwvoederwinning wordt versterkt met de acquisitie van de Franse persenspecialist Rivierre Casalis. In Canada neemt Vicon twee fabrikanten over van cultivators, veldspuiten, rondebalenpersen en getrokken combines voor de Noord-Amerikaanse graangebieden. Ook wordt de kiem gelegd voor de introductie van de micro-elektronica in de landbouw. Het eerste product daarvan was de HP1600 grootpakpers, de eerste elektrohydraulische pers die geschikt was om silage mee te persen.

Periode van reorganisatie

Als eind jaren tachtig de landbouwmarkt wereldwijd stagneert, worden de bedrijven Vicon, Zweegers, Rivierre Casalis en Deutz-Fahr (werktuigen) samengevoegd in één onderneming: Greenland. Een periode van sanering en reorganisatie breekt aan; dat leidt tot één geïntegreerd bedrijf met vier gespecialiseerde fabrieken. Alle Greenland-producten worden voortaan onder de naam Vicon op de markt gebracht.

Kverneland

In 1998 neemt de Noorse Kverneland Group Greenland over. In 2008 besluit ook Kverneland Group het aantal merken drastisch terug te brengen. Voortaan concentreert zij zich op twee merken, Kverneland en Vicon.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.