Mechanisatie

Achtergrond 565 x bekeken 1 reactie

Spuittechnologie sputtert

Technologie kan vakkundige bediening van de spuitmachine voorlopig niet vervangen.

Rond 1995 waaide vanuit de Verenigde Staten het precisieboeren over naar het Europese continent. Een nieuwe manier van boeren gedreven door het gebruik van het Amerikaanse gps-navigatiesysteem. Tegelijk ontdekten de trekker- en werktuigfabrikanten de oneindige mogelijkheden van elektronica. Hiervan profiteerde ook de spuitmachine, maar minder dan verwacht.

Eigenlijk is de spuitmachine in de basis niet veel veranderd: een pomp, een tank en een boom met sproeiers. De grootste doorbraak dateert van begin jaren zeventig van de vorige eeuw. De spuitcomputer maakte toen een eind aan het handmatige gepruts aan de drukregelaars, teneinde de dosering enigszins constant te houden. Wat betreft hardware was de venturidop in 1993 een kleine doorbraak. De minder driftgevoelige druppels uit de wervelkamers bleken geen luchtbellen.

Het lijkt echter alsof de evolutie in de spuittechnologie even hapert. Zeker, sinds een jaar of vijf profiteert ook de spuitcomputer van het gps-navigatiesysteem en bedient hij automatisch de spuitsecties op de wendakker. Maar precisiegewasbescherming is in de praktijk nog ver weg.

Kverneland-dochter Rau sleutelde samen met de universiteit van Bonn al in 1997 aan een nieuwe generatie spuitmachines. De zogenoemde Cerberus zou plaatsspecifiek drie bestrijdingsmiddelen afzonderlijk kunnen verspuiten binnen een perceel. De techniek op zich is er, maar voor praktijkgebruik is de stap nog te groot.

Voldoende doseringsvariatie via druk en doppen blijkt technisch nog te hoog gegrepen, evenals variabele middelenkeuze. Laat staan onkruid- en ziekteherkenning met sensoren en camera’s. Grootste struikelblokken voor de introductie van een slimme, zelfdenkende, autonome spuitmachine zijn capaciteit en kosten.

Voorlopig blijft het vakmanschap van de spuiter doorslaggevend voor een optimale bespuiting met zo min mogelijk gif.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Zonderland

    Geachte Hr. Hekkert,

    Wilt u het woordje "gif" even vervangen door "gewasbeschermingsmiddelen".

Of registreer je om te kunnen reageren.