Mechanisatie

Achtergrond 712 x bekeken

ING: herstel trekkermarkt in 2011

ING lease verwacht dat de trekkermarkt in 2011 weer zal groeien naar 3.400 stuks (+13 procent). Dit is een van de conclusies die te vinden zijn in het rapport ING-visie Tractoren.

Al met al zal de afzet in 2010 stabiliseren, om in 2011 naar een verwachte 3.400 stuks te groeien (+13 procent). Op de anders altijd relatief stabiele tractormarkt is een vergelijkbare daling in het recente verleden niet eerder voorgekomen. De makers van het rapport geven wel aan dat de verkoopdaling op papier wellicht dramatischer is dan de werkelijke verkoopaantallen in de praktijk.

Grijze import

Doordat voor tractoren (nog) geen registratieplicht geldt, komt het bovengemiddelde aantal 'grijs' geïmporteerd tractoren niet tot uitdrukking. Naast deze import van nieuwe exemplaren buiten de Nederlandse importeurs om zijn er in 2009 ook veel jonggebruikte tractoren naar Nederland geëxporteerd. Zo heeft de gunstige euro-pondverhouding en de slechte economische situatie vooral in de eerste helft van 2009 voor een extra import van naar schatting 500 tractoren (tussen 0 en 1 jaar oud) uit Groot-Brittannië gezorgd. Dit heeft de verkoop van nieuwe tractoren in Nederland negatief beïnvloed. Al met al zorgt dit voor een derde van de afzetdaling. Ook in 2010 kan dit de dealerafzet van nieuwe trekkers drukken.

Klap vooral voor de dealers

Fabrikanten, importeurs en dealers (mechanisatiebedrijven) hebben moeite gehad de terugslag te incasseren. Onder druk van de teruggevallen afzet zal het grote aantal van 750 mechanisatiebedrijven volgens het rapport afnemen. Fabrikanten zijn door hun veelal wereldwijde scope redelijk goed in staat om de terugval te incasseren. Ook hebben zij zich, volgens het rapport, tijdens de hoogconjunctuur slechts beperkt laten verleiden tot capaciteitsuitbreiding, wat nu in hun voordeel werkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.