Mechanisatie

Achtergrond 777 x bekeken 1 reactie

Opbrengstkampioenen

Nederlandse aardappeltelers moeten vooral sturen op kwaliteit en opbrengst.

Vorige week zat ik tussen 200 Belgische aardappeltelers in een zaal nabij het Belgische Oudenaarde. De zachte Vlaamse tongval kon het gemor over de malaise in de aardappelmarkt niet verhullen. De Belgische aardappelvereniging PCA had daarom heel toepasselijk ‘Efficiëntie in de aardappelteelt’ als thema gekozen voor de bijeenkomst. Er werd gesproken over of gps-systemen rendabel zijn in de aardappelteelt, de lessen van stootblauw in aardappeloogst 2009 en het ideale spuitmoment. De zaal viel pas echt stil toen Jochem Rovers van Farm Frites een betoog hield over wereldwijde concurrentie.

Ten eerste stelt de Nederlandse en Belgische aardappelteelt op wereldschaal niets voor. Met een jaarproductie van 7,2 miljoen ton zijn wij dwergen vergeleken met China (72 miljoen ton) en Rusland (37 miljoen ton). Maar de Nederlandse telers zijn met 44,7 ton per hectare wel opbrengstkampioenen. En hierin schuilt ook de concurrentiekracht van de Nederlandse aardappelteelt. Want het zijn niet de kosten per hectare die er toe doen, maar de kostprijs per kilo.

Zo toonde Farm Frites de totale kostprijzen per kilo in 2008 van grote aardappeltelers in Canada (9,7 cent), Argentinië (9,7 cent) en Egypte (15,5 cent). Zij zijn echter niet onze directe concurrenten. Frites verschepen is kostbaar en risicovol. Dus moeten wij ons spiegelen aan de Britten (11 cent) of de Polen (9,6 cent).

Na een inventarisatie van Boerderij blijkt dat in Nederland de kostprijs internationaal niet ver uit de pas loopt dankzij de hoge hectareopbrengsten. Opmerkelijk zijn echter de kostprijsverschillen tussen kleiaardappelen (11,5 cent) en zandaardappelen (7,7 cent). En bovenal tussen telers onderling: meer dan 5 cent verschil! De telers die de meeste aardappelen oogsten van een hectare, zijn degene die overleven. Dus blijf focussen op het verhogen van de opbrengsten met efficiënte bemesting en gewasbescherming en een betrouwbare, moderne mechanisatie met veel slagkracht.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Geert moet ik uit je slot conclusie opmaken, dat de hektare opbrengsten nog hoger moeten en de prijzen nog meer onder druk moeten komen te staan? Ik zou opteren voor een gelijke oppervlakte en 10 % minder opbrengst. Deze 10 % wordt dan dubbel en dwars goed gemaakt door de prijs!!
    Gaan we voor >veel werk< of voor >voldoende geldelijk gewin<.

Of registreer je om te kunnen reageren.