Mechanisatie

Achtergrond 243 x bekeken

Mechanisatiemarkt naar €65 miljard

De wereldmarkt voor landbouwmachines en trekkers zal in 2015 gegroeid zijn naar €65 miljard per jaar. Europa is dan niet meer de grootste markt.

Dit voorspelt een rapport dat opgesteld is door het Amerikaanse bedrijf Global Industry Analysts, Inc. (GIA). De grotere vraag naar landbouwmachines wordt veroorzaakt door een stijgende vraag naar voedsel en grondstoffen voor productie van bio-energie. De omzet stijgt ook omdat machines steeds geavanceerder en dus duurder worden.

Sterke groei tot 2008, nu in mineur

De wereldmarkt voor machines groeide al sterk tot 2008, maar zit nu door de crisis op meerdere markten in het slop. Toch gaat de groei in de zogenoemde emerging markets zoals Azië en Latijns Amerika wel gewoon door. Desondanks verwacht het bureau ook dit jaar nog een dalende wereldmarkt. Stabilisering zal in 2011 plaatsvinden, waarna de markt weer gestaag verder zal groeien.

Azië in 2015 grootste afzetmarkt

Europa is op dit moment de grootste markt voor mechanisatie, gevolgd door Amerika. De vraag is echter voor hoelang nog. Hier zit geen groei meer. De markt wordt hier immers vooral bepaald door vervangingsinvesteringen. Fabrikanten die willen groeien moeten naar China, India en Brazilië. Ook in Indonesië, Thailand en Rusland wordt nog flinke groei verwacht. In 2015 zullen de Aziatische landen Europa en Amerika ingehaald hebben en wereldwijd het grootste afzetgebied voor landbouwmachines zijn.

Groei vooral in grondbewerking

De wereldwijde omzet in mechanisatie bestaat vooral uit trekkers. Daar gaat het meeste geld in om, gevolgd door de oogstmachines. Toch zal er vooral groei zijn in de grondbewerkingsmachines, dit segment zal in de periode 2007 tot 2015 het sterkst groeien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.