Mechanisatie

Achtergrond 622 x bekeken 7 reacties

Grenzen aan megarooiers

De natte herfst van 2010 legt de risico’s bloot van grootschalige aardappelteelt.

De almachtige natuur geeft dit jaar de grenzen aan van de enorme schaalvergroting in de consumptieaardappelteelt in de afgelopen tien jaar. In het eveneens zeer natte 1998 zat begin november gemiddeld nog 50 procent van de consumptie-aardappelen in de grond. Ondanks de plaatselijk zeer natte herfst is het dit jaar gelukkig niet zover gekomen. De meeste aardappeltelers hebben hun oogst nu droog en vorstvrij in de bewaring liggen.

Voor enkele aardappeltelers echter is vlak voor het begin van de winter het werk nog lang niet gedaan. De grootste dreiging voor hen is niet zozeer regenval, maar plots invallende vorst. Zo vernietigde strenge vorst op 12 november 1998 in één klap 30 procent van de aardappeloogst.

Anders dan in 1998, toen vrijwel elke akkerbouwer werd getroffen, zijn het anno 2010 vooral de grote aardappeltelers die fors achterlopen met de oogst. Met name akkerbouwers beneden de grote rivieren hebben zich de afgelopen decennia volledig gespecialiseerd in de teelt en vermarkting van frites- en tafelaardappelen. Deze mega-aardappelboeren telen 100 tot soms meer dan 500 hectare, vaak op tijdelijk gehuurde percelen in de wijde omtrek van hun bedrijf.

Deze gespecialiseerde bedrijven hebben fors geïnvesteerd in grote oogstmachines. Die zijn alleen rendabel wanneer ze optimaal worden benut. Dat betekent in de praktijk: zo veel mogelijk hectares bewerken met één machine. Dat gaat goed zolang het weer meewerkt.
Deze wisselvallige herfst blijkt het echter heel lastig om de mega-oogstmachines continu aan het werk te houden. Is een teler afhankelijk van een grote vierrijige rooier, dan valt zijn complete oogst stil bij een storing, een plaatselijke regenbui of wanneer de machine blijft steken in de blubber. Met twee kleinere rooiers is er altijd wel eentje die draait. Vorig jaar had een megateler nog investeringsplannen voor een achtrijige rooimachine. Ik ben benieuwd of hij er nu nog zo over denkt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gekke erpelboer uit het zuiden

  Beste Geert,

  Sorry, maar ten eerste is dat ieders eigen keuze, ten tweede vraagt niemand om medelijden en ten derde schrijven jullie steeds dat schaalvergoting de basis is voor de toekomst. Stop met die onzin, het liefste maken jullie reportages van deze megabedrijven, dat wil iedereen lezen. Een reportage van een polderboer met 24 ha pachtgrond een oude schuur anno de ontginning is niet spectaculair!

 • no-profile-image

  Gekke erpelboer uit het zuiden

  Kan beter de aardappelwereld gaan lezen, schrijven niet van dit soort onzin. En als alle aardappelen droog achter de planken liggen, zou zeggen pak de auto en maak een rondje! De beste omschrijving is denk ik een drama, zeker die mensen die flink gekoeld hebben vorige week. Nu lekker enkele warme nachten en de glaskoppen gaan lekker! Was toch ook pure natuurkunde en net als ondernemerschap!!!!

 • no-profile-image

  Student

  De echt grote aardappelboeren (+200ha) zitten volgens mij bijna allemaal op het zand en zijn een heel eind rond met de aardappeloogst. Daarentegen zijn ze in het zuidwesten op de klei waar relatief weinig grote aardappelboeren zitten veel minder ver met de oogst. Maar ze zijn allemaal blij met 1 ding en dat zijn de 4 rijige rooiers met rupsen. De enige optie in deze natte maanden. De meeste (in Geert zijn ogen goede) 2 rijige wagen rooiers staan binnen omdat het hiermee gewoon niet gaat! Ik wil hiermee niet zeggen dat ik voorstander ben van die lompe zware machines maar in deze natte tijd is het juist de enige optie!

 • no-profile-image

  c

  eigenlijk jammer dat de mechanisatie zo ver is KUNNEN komen....nu worden O V E R A L patatjes geplant. het risicomanegement zal -hopelijk-het volgende seizoen al zijn vruchten afwerpen: minder planten, net als na het zeer natte jaar 74, ja werden ze in 75 peperduur! Nu zijn ze , mijn gedacht, lichtjes aangetrokken, bij 25 euro zijn goed aan prijs en bij 35 euro mag je gerust stellen dat we er een paar jaar tegen aan kunnen! Spijtig dat die rupsen er zijn, die axiaalrollen, die brede banden, enz W A N T dan waren we deze winter al zeker van die 35 euro, voor waar. Contractboeren, hou u goed vast, volgend jaar regent het misschien wel 300 mm in september en komt er een welkome vorst van -10 op 25/10, denk daar maar eens aan.Fabrikanten, leer uw les ook maar: geef deze winter NIKS méér voor de contracten en verstreng de regels aub

 • no-profile-image

  boer

  Beste CM. Vindt je het niet een beetje raar om te zeggen dat er aardappelen achter moeten blijven? Bij de telers waar dit het geval is helpt een hoge prijs niet, zij hebben niks te verkopen, contract of niet, zijn deze telers minder dan een ander? De aardappelen hier staan op mooie, goed gedraineerde grond. Het is dan niet de schuld van de boer, loonwerker of de mechanisatie dat er nog aardappelen in de grond zitten. Als je vanaf september gewoon niet de kans krijgt om het land op te gaan. Het is makkelijk praten over andermans boterham die nog buiten ligt, deze mensen hebben ook een bedrijf en werken ook voor hun geld en hebben ook investeringen en moeten ook leven. Praten over een prijs is alleen maar speculeren! Vroeger in 1974 is net zo iets als toen de gulden er nog was en vroeger in de oorlog was er pas honger.... Gelul van vroeger, we leven in 2010!

 • no-profile-image

  sukkelaar

  Beste Alwetende C.M. Blijf jij maar lekker "vrije bintjes" telen en verpest lekker de markt met inferieure kwaliteit en glasaardappelen. ik hoop dat je net zoveel aardappelen uitbetaald krijgt als een in jouw ogen minderwaardige contractteler van zijn overkilos.

 • no-profile-image

  robert

  goede morgen,

  Volgens mij trek u te snel conclusie voor dat u er over na gedacht heeft. even een voorbeeld. wij haden vroeger een amac ax2l met trekker en klapper hoeveel weegt dit? Ik schat rooier 5 ton trekker 6 ton klapper 1,5 ton totaal 12,5 ton.
  Nu hebben wij een avr puma deze weegt 21 ton dus 8,5 ton zwaarder. Maar ik hoef maar de helf van de rondjes te rijden en met hogere snelheid( maakt dat allemaal niks uit ofzo). En dan neem ink nog geen eens mee dat de rooier 3 keer zoveel bodemoppervlak heeft dan onze ouwe combinatie.

  En dan als laats nog, de kiepers rijden maar de helft van de rondje in het land dus ook dat heeft zeker een groot voordeel.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.