Mechanisatie

Achtergrond 526 x bekeken

Aviko lokt met pootgoed

Met de overname van Agrico’s friteshandel heeft Aviko uiteindelijk een lege friteszak.

Telers van consumptieaardappelen willen zo goedkoop mogelijk pootgoed en dat staat lijnrecht tegenover het belang van de pootgoedtelers. Dat ondervonden ook coöperatie ZPC en aardappelhandelshuis Korteweg begin jaren negentig. Pootgoedcoöperatie ZPC hoopte met de overname van Korteweg veel synergie te behalen, maar na jaren van conflicten gingen beide weer uiteen.

In 1998 nam Aviko Korteweg over van ZPC, en nu slokt dezelfde fritesbakker de consumptiepoot op van Agrico. De coöperatie zag geen brood meer in de handel van fritesaardappelen. Het spel van vraag en aanbod wordt nog slechts gedomineerd door enkele grote spelers, waarin Aviko de hoofdrol opeist.

De fritestelers raken weer een onafhankelijke tussenhandel kwijt, die puur opkomt voor de belangen van de telers. Want hoe de overname ook wordt verkocht aan de achterban – met onafhankelijke poolcommissies en dergelijke – Aviko Potato is de eigenaar. En die wil zo goedkoop mogelijk zijn grondstofaanvoer veilig stellen.

Wat schiet Aviko nu eigenlijk op met deze deal? Het haalt in elk geval geen extra verkoopkwaliteit binnen. In het meerjarenklassement van de Boerderij-aardappelpoolprijzenonderzoeken is zowel Aviko als Agrico middenmoter. Maar daar is het de Aviko-inkoopafdeling ook niet om te doen. Die wil niet verkopen aan de hoogste bieder, maar alle aardappelen zelf verwerken ten koste van de importaardappelen.

Het gaat Aviko dus om de telers zelf. Echter, de gemankeerde Agrico-consumptiehandel heeft nog slechts een kleine kern van trouwe telers. En die zijn trouwer aan hun Agrico dan aan een afzetsysteem dat nu wordt geregeerd door een grote afnemer. Er zijn altijd nog zes andere afnemers waaraan zij hun fritesaardappelen kwijt kunnen. Aviko lokt de Agrico-telers via een extra pootgoedprijskorting, maar dat zullen de huidige Aviko-telers niet lang pikken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.