Mechanisatie

Achtergrond 358 x bekeken 1 reactie

Bewaren is natuurkunde

Het Bewaren van aardappelen is geen hocus pocus, maar een kwestie van tijd en focus.

Er zijn percelen die getroffen zijn door bijna alle denkbare erfenissen nagelaten door het extreme groeiseizoen 2010; glas, glaskoppen, natrot en knolphythopthora. Door koude en nattigheid zullen ook de nodige knollen met rooibeschadigingen in de box belanden.

De eerste reactie van veel telers zal zijn om deze probleempartijen zo snel mogelijk te lozen. Hierdoor zullen tijdens de oogst veel van deze bedenkelijke partijen boven de markt hangen en de prijs fors drukken. Als er überhaupt al een afnemer is die bijvoorbeeld een partij met knolphythophthora wil afnemen. Want deze knollen zijn van buiten vaak moeilijk te herkennen en hierdoor niet uit te lezen.

Het is daarom juist dit seizoen zeer lonend om extra tijd en energie te steken in probleempartijen. Wie de kunst van het bewaren goed verstaat, kan zelfs partijen met 30 procent rot deze winter heelhuids uit de bewaarplaats krijgen. Dan zijn de problemen letterlijk verdampt en ligt de prijs voor de overgebleven goede aardappelen wellicht op een stuk hoger niveau.

Het telen van aardappelen is vakmanschap, het bewaren ervan is superspecialistisch. Slechts weinig akkerbouwers beheersen de kunst van het bewaren tot in detail en/of hebben zin hierin veel tijd te steken. Die gaan liever het land op om te ploegen of te zaaien. Dat komt vooral omdat de fundamentele wetten van het bewaren stoelen op natuurkunde. Dat is wat anders dan plantenteelt. Dat laatste zit de akkerbouwer wel in het bloed, maar natuurkunde is voor velen hocus pocus.

Overigens hoef je niet per se een natuurkundige te zijn voor het conditioneren van aardappelen. In deze Boerderij staan alle basisregels om partijen aardappelen te redden van de afvalhoop. Wie dan nog twijfelt, kan zich laten bijstaan door goede bewaarspecialisten. Die kosten verdienen zich snel terug. Zo veel is zeker: dit najaar kun je in de bewaarplaats meer verdienen dan op het land. Besteed het laatste dan maar uit.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Marius Langebeeke

  Beste Geert,

  'bewaren is natuurkunde'?

  Drogen en koelen zijn natuurkunde maar bewaren mensenwerk.

  Groeten Marius

Of registreer je om te kunnen reageren.