Mechanisatie

Achtergrond 385 x bekeken 1 reactie

In de lesauto met aanhanger

De voorgenomen zwaardere eisen voor het trekkerrijden schieten hun doel voorbij.

In de politieke arena is min of meer de kogel door de kerk. Het trekkerrijden moet beter gereguleerd. Het voorstel dat nu op tafel ligt, luidt als volgt: I wie met een trekker harder wil dan 25 kilometer per uur op de openbare weg, moet rijbewijs BE bezitten. I jongeren vanaf 16 jaar mogen op een trekker blijven rijden, zo lang ze onder 25 kilometer per uur blijven. I de maximum snelheid voor trekkers gaat omhoog van 25 naar 40 of 45 kilometer per uur.

Het goede nieuws is dat dit voorstel relatief eenvoudig is. Aan de invoering ervan zijn niet veel extra kosten verbonden. Dat was wel het geval geweest bij de invoering van een apart trekkerrijbewijs op, zeg maar, vrachtwagenniveau. Ook de invoering van het kenteken is buiten schot gebleven.

Echter, alvorens de verworven vrijheden van de boeren worden ingeperkt, moet het voorstel volgens mij bovenal nut hebben. En daar ontbreekt het nog aan.

Ten eerste vraag ik mij af of het BE-rijbewijs veel toevoegt aan de verkeersveiligheid. In de praktijk zijn er maar weinig trekkerchauffeurs die geen autorijbewijs op zak hebben. Het is vooral sneu voor boeren onder de 40. Die hebben alleen een B-rijbewijs en moeten dus opnieuw de lesauto in, maar dan met een aanhanger. Kunnen die daarna allemaal veilig de weg op in een trekker van 110 kW (150 pk) met 30 kuubs bemester?

Een 16-jarige kan nog steeds met een grote 147 kW (200 pk)-trekker met 40 ton aan de trekhaak de weg op. Is hij dan een minder groot gevaar bij 25 kilometer per uur dan bij 45 kilometer per uur? Een groot deel van de ongelukken waarbij boeren betrokken zijn, wordt juist veroorzaakt door mensen (met rijbewijs BE) die in hun auto nog even op het laatste moment die grote, langzame landbouwcombinatie willen inhalen. Bovendien, hoe moet de politie deze snelheidlimiet handhaven? Moeten er afhankelijk van het type chauffeur magneetbordjes van 25 en 45 kilometer per uur op de trekker?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Heel NORMAAL

    Buj ok al lid van het Anhangerschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.