Mechanisatie

Achtergrond 254 x bekeken 3 reacties

Aardappel muurvast in beton

Misoogsten door extreme regenval kennen we. Dit jaar wellicht ook door droogte.

Dat de oogst van aardappelen forse vertraging opliep door extreme regenval is al meerdere keren voorgekomen. Welke aardappelteler herinnert zich niet het rampjaar 1998? In dat jaar zat begin oktober nog ruim 80 procent van de aardappeloogst in de grond. Aanvankelijk was er geen paniek en wachtten veel aardappeltelers op drogere omstandigheden. Maar droog werd het niet meer. Begin november sloeg een stevige nachtvorst toe en zo ging uiteindelijk 35 procent van de consumptieoogst, goed voor 1,5 miljoen ton, voorgoed verloren.

Ondanks dat 2009 tot op heden een mooie, droge herfst beleeft, wordt het voor veel aardappeltelers opnieuw erg spannend of zij hun oogst tijdig en onbeschadigd boven de grond krijgen. Volgens diverse ramingen moet begin oktober nog circa 70 procent van de aardappelen worden gerooid. Vooral in het Zuidwesten zitten nog veel aardappelen in de onwrikbare kleibodem. Dat terwijl door de droge, warme zomer veel aardappelpercelen begin september al rijp waren voor de rooimachine.

Enkele akkerbouwers hebben eieren voor hun geld gekozen en zetten met hulp van regeninstallaties de harde klei in de week. Maar die oplossing is niet voor iedereen weggelegd. Zo kunnen Zeeuwse telers door het gebrek aan zoet water niet beregenen. Zij kunnen niet anders dan wachten op een afgemeten portie hemelwater.

Evenals onder extreem natte omstandigheden blijkt dat het ook tijdens extreme droogte aankomt op vakmanschap en de juiste teeltmethoden. Zorgvuldig bewerkte kleigronden met een goede structuur zijn ondanks de droogte nog redelijk breekbaar op de rooimat, beter dan mishandelde en slecht ontwaterde klei. Enkele Limburgse aardappeltelers worden dit jaar op een harde wijze geconfronteerd met de negatieve kanten van nieuwe teeltmethoden. Ploegen achterwege laten beperkt misschien de erosie, maar blijkt niet bevorderlijk voor een kruimelige, rooibare grond.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Barry Wijs

  Graag zou ik weten waar de wetenschap vandaan komt dat conserverende grondbewerking negatieve invloed heeft op het rooien van aardappelen onder droge omstandigheden. Boerenwijs?

 • no-profile-image

  boer

  die boeren hebben een deel van de grond wel geploegd en een deel niet daarom weten ze vrijwel zeker dat het aan het niet ploegen ligt

 • no-profile-image

  ron

  Die aardappels groeien toch niet meer? Dan kunnen die zeeuwse telers toch rustig met zout water beregenen om de grond los te weken.

Of registreer je om te kunnen reageren.