Mechanisatie

Achtergrond 514 x bekeken 3 reacties

Grimme bouwt drierijige wagenrooier

Rooierfabrikant Grimme heeft een drierijige wagenrooier ontwikkeld, de GT 300. Kort gezegd is dit een tot drierijer verbrede tweerijige Grimme GT170, met een elevator van een zelfrijdende vierrijer.

De GT300 heeft drie afzonderlijke rooischaren met elk twee beitels. De rooimat is 2,23 meter breed. De elevatorband is 1,10 meter breed. Het rechterachterwiel is hydraulisch in- en uitschuifbaar. Tijdens transport wordt de as ingeschoven om de transportbreedte te beperken. Tijdens het rooien wordt het wiel uitgeschoven, zodat het wiel niet onder, maar rechts naast de rooier loopt. Het wiel loopt dan niet door de net gerooide rulle klei, maar over bezakte grond, zodat de machine stabieler loopt.

Grimme tegen tweerijer doorslijpen en verbreden

Het prototype loopt bij de gebroeders Smits in Ens (Fl.). Smits wilde per se een drierijige wagenrooier, maar geen enkele fabrikant heeft een dergelijke rooier in zijn assortiment. Mechanisatiebedrijf Weevers in Marknesse stelde voor een tweerijige GT170 doormidden te slijpen en te verbreden tot een drierijer. Dit stond Grimme echter niet aan en ontwikkelde daarom zelf in de fabriek in Damme (D.) de drierijer.

Drierijer eenderde duurder

De prijs van de rooier is nog niet bekend, maar Grimme denkt dat de GT 300 30 tot 35 procent duurder zal zijn dan de GT 170. De GT 300 is overigens niet de eerste drierijige aardappelrooier. De Nederlandse rooierfabrikant Amac bouwde eind jaren negentig drierijige zelfrijdende wagenrooiers, de ZF3. In 2001 is de productie daarvan gestaakt, vanwege de tegenvallende vraag.

Meer over de Grimme-rooier in Boerderij nr. 4 van 28 oktober.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vincent k

  Kan je bij deze rooier ook 2 rijen apart rooien?(dus 1 beitel omhoog trekken) Dit bijvoorbeeld voor spuit sporen of om uit te komen aan het eind van het perceel als je op 3 meter poot. (4 rijen)

 • no-profile-image

  Van Cappellen Jeroen

  De belgische fabrikant Goossens bouwden eerer ook al een getrokken drierijige rooier. Hij werd voorig jaar ingeruild bij Grimme importeur van belgie.

 • no-profile-image

  R. Blijdorp

  Het engelse bedrijf Standen maakt ook al tijden 3 rijige rooiers

Of registreer je om te kunnen reageren.