Mechanisatie

Achtergrond 543 x bekeken

AGCO verbreekt overeenkomst met JCB

Agco ontbindt het contract met JCB over de leveringen van cvt-transmissies. De reden hiervoor is dat JCB weigert een cvt-Fastrac in Fendt-kleuren te produceren.

In een interview met het Noorse blad Bedre Gardsdrift vertelt Fendt-topman Martin Richenhagen hoe het gelopen is. “JCB kwam in 2004 bij ons omdat ze interesse hadden in de cvt-bak van Fendt en de Sisu-motoren, terwijl wij destijds een highspeed trekker nodig hadden voor de Duitse markt. Daarom hebben we toen een overeenkomst getekend met JCB. JCB zou bij ons cvt-transmissies en Sisu-motoren kunnen inkopen, als JCB op zijn beurt de Fendt Fastrac ging produceren voor de Duitse markt.”

Echter de Duitse JCB-dealers weigerden deze plannen te aanvaarden. “Ze waren bang dat hun klanten voortaan een Fendt Fastrac gingen kopen, in plaats van de oorspronkelijk gele machines van JCB”, vertelt Richenhagen.

Geen Fastrac in groen

Volgens Richenhagen koos JCB ervoor om te luisteren naar de Duitse dealers. Daarom weigeren ze de Fastrac in het groen te produceren, ondanks het contract met Agco. Richenhagen reageert hierop door de overeenkomst over de levering van motoren van Agco Sisu Power nu te ontbinden. De levering van cvt-transmissies zal in de loop van 2009 stopgezet worden.

JCB ontwikkelt eigen motor

JCB werkt nu aan de ontwikkeling van een eigen motor en kijkt hoe het transmissieprobleem valt op te lossen. ”Wat ze doen als ze nog niet over hun eigen cvt-transmissie beschikken wanneer de levering van ons eindigt, weet ik niet”, zei Richenhagen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.